I Sogn og Fjordane er innbyggerne i Årdal og Høyanger isolert etter flere ras, melderbt.no.

På østsiden av Sørfjorden er 13 personer evakuert, vegen er stengt. Rasene har gått i området Skjelvik. Veien mellom Odda og Tyssedal er stengt, og det er satt inn passasjerbåt.

— Vi råder folk til å holde seg inne, sier Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Over sine bredder

På vestsiden av Sørfjorden er 16 personer evakuert i området Rogdo. Rasene har gått ved Måge, Rogdo og Kvestad. To vogntog står i rasoverbygget ved Fossone. Førererne er i bilene, opplyser politiet.

Elva Kaldåni har gått over sine bredder, men her har det ikke vært behov for evakuering.

Rast i hele natt

— Heldigvis er det ikke meldt om personskader i forbindelse med rasene, sier Jan Steimler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Han kan ikke oppgi hvor mange ras som har gått i Hardanger.

— Det har jeg ikke oversikt over. Det har rast i hele natt. Det er en rekke småras i tillegg til de større, sier han.

Det er høyst usikkert når redningsmannskap får ryddet på rasstedene.

— Det var i går 50 personer som ble evakuert i Høyanger. I Balestrand var det ti personer som ble evakuert, sier Olaug Holme, operasjonsleiar ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Aftenposten.no.

Seks personer har sittet i en buss hele natten.

— Det står en buss med seks personer om bord fast ved fylkesvei 55 mellom Balestrand og Høyanger. Vi har gjort forsøk på å få ut passasjerene i natt, uten å lykkes med det. Bussen har stått der siden i går kveld klokken 19.30. Både i Stryn, Måløy og Gloppen er det problemer med strøm- og telefonnettet, noe som gjør det vanskelig å få oversikt over skadene.

Måtte reddes ut med båt

Også i Hordaland har det gått flere ras, og totalt 36 personer er evakuert i fylket, ifølge operasjonssentralen ved Hordaland politidistirikt. Det har gått ras på begge sider av Sørfjorden.

Fra Odda er det satt opp ekstrabåt. Det er ikke meldt om personskader etter rasene.

I Hardanger ble innbyggere i utsatte strøk reddet ut med båt.

— De fleste veiene der inne er stengt. Vi har 29 stykker som ble evakuert i går kveld og i natt på forskjellige steder på begge sider av Sørfjorden. Redningsmannskapene måtte bruke båt, og det raste i ett sett, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Morten Kronen.

De evakuerte bor nå hos venner og kjente, men flere personer er også evakuert til en barnehage.

I grålysningen tirsdag vil politiet prøve å få oversikt over skader. Geologer vil også ta seg inn over område i helikopter og vurdere rasfaren.

Rasfaren på Vestlandet har gjort det svært vanskelig å ta fra øst til vest.

- Folk som ikke trenger å reiser øst mot vest og motsatt, bør utsette turen. Og Hardanger trenger man ikke tenke på, sier Kronen.

Alle de store veiene stengt

Ett døgn etter at «Dagmar» rystet Vest-Norge kommer en ny storm for fullt.

Vervarslinga på Vestlandetmelderat nordlige deler av Sogn og Fjordane er særlig utsatt.

Alle de store veiene i fylket er mandag kveld stengt på grunn av ras, og nå er 5000 innbyggere i Årdal og 2300 i Høyanger isolerte fra omverdenen.

— Det er en situasjon i Høyanger, der vi evakuerer 50 til 70 personer fra byggefeltet Sandvika på grunn av fare for ras, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til bt.no.

— Kriseledelsen i Høyanger er på banen, og har kalt inn mannskaper. De får også bistand av sivilforsvaret, sier Rimmen.

- Mamma sa at det buldret

Innbyggerne som blir evakuert, blir innlosjert på hotell.

Kari Marie Nordeide og datteren Ingvild Tjugum er blant dem som havnet midt i dramaet.

— Det som skjedde, var at jeg kjørte hjem til mamma og var der i fem minutter. Mamma gikk plutselig mot hoveddøren og sa at det buldret. Jeg hørte ikke noe. Da vi åpnet døren, så vi at jord og vann fosset over elven oppe i fjellsiden, sier Ingvild Tjugum til bt.no.

Hun forteller at de rømte umiddelbart.

— Mamma var ikke inne i huset igjen. Vi tok med to jakker og sprang, og rakk å varsle naboer.

Ingvild Tjugum sier at huset står fortsatt, men at de er redde for en garasje som står utsatt til.

Her er en oversikt over Statens vegvesen sine trafikkmeldinger

Årdal helt isolert

Politiets operasjonsleder Per Rimmen vurderer situasjonen i Høyanger som verre enn Årdalstangen, selv om et stort jord- og steinras sperrer fylkesvei 303 mellom Seimsdalen og Årdalstangen.

Fylkesvei 53 mellom Manhallar og Årdal er også strengt, og det er uvisst når strekningen kan åpnes igjen, melder Statens vegvesen.

Årdal er dermed helt isolert.

— Ja, da blir det vanskelig for de som bor på Årdalstangen å ta seg ut, konstaterer Rimmen.

Hold deg hjemme

E39 er stengt i Movika, og i Førde er det oversvømmelse og totalt kaos. Her er 1000 innbyggere i bydelen Vieåsen isolert. En elv har løpt løpsk og stenger veien til byggefeltet.

Veitrafikksentralen varsler at det kan komme flere ras.

Politiet ber folk holde seg innendørs.

— Vi ber folk om å holde seg unna veiene om det ikke er tvingende nødvendig å forflytte seg. Vi viser til informasjon på nettsiden til Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Helse Førde, NRK og andre medier på internett, melder politiet.