Den skrøpelige eksdiktatoren, som er blitt 83 år, ble kjørt til rettslokalet i ambulanse.

Mubarak er tiltalt for delaktighet i drap på 850 mennesker under masseopptøyene som endte med regimets fall i februar. Dersom han kjennes skyldig, kan han dømmes til døden. De to sønnene Alaa og Gamal var også på plass da retten ble satt.

Gjenopptas

Saken mot Mubarak ble stanset for nesten to måneder siden etter at den tidligere lederens advokater krevde ny dommer.

Rundt 5.000 politimenn slo onsdag ring rundt politiakademiet i utkanten av Kairo, der rettssaken holdes.

En gruppe Mubarak-tilhengere hadde tatt oppstilling med plakater og bannere utenfor rettslokalet onsdag, og det samme hadde pårørende av ofre som ble drept under urolighetene tidligere i år. Sistnevnte gruppe holdt opp bilder av sine drepte slektninger.

— Vi fjernet Mubarak, vi fikk Hussein. Til helvete med begge, ropte familiemedlemmene og viste til feltmarskalk Hussein Tantawi, Mubaraks tidligere forsvarsminister, som nå styrer landet.

— Rettssaken er en skam, pakket styrer ennå, ropte de videre.

Første for retten

Hosni Mubarak er den første lederen i Midtøsten som ble kastet i den såkalte arabiske våren, som stilles for retten.

Første runde i rettssaken startet 3. august, og den ble overført på direktesendinger. Men etter hvert hev dommer Ahmed Refaat kameraene ut.

Selv om mediene i begynnelsen dekket saken fra A til Å, ble den fort overskygget av nye dødelige sammenstøt mellom demonstranter og hæren, politistyrker og demonstranter som protesterte mot mangel på reformer.

Spørsmålet er om Mubarak overlever selve rettssaken. Han holdes på et militært sykehus, der han behandles for hjertetrøbbel og visstnok også magekreft. (©NTB)