AGDER : I 2007 brukte staten 72 millioner kroner på rundt 690 asylsøkere på Sørlandet. Fire år senere hadde beløpet økt til rundt 230 millioner kroner — da for 1660 personer.

Tre pengestrømmer

De statlige tilskuddene kommer i tre strømmer: til kommuner, til asylmottak og til beboerne selv.

Kommuner som huser asylmottak og selskapene som driver dem, mottar stadig mer penger.

Asylsøkerne selv har derimot mindre å klare seg for nå enn noen gang, fordi økningen i støtte ikke holder tritt med prisutviklingen.

Dette viser tall Fædrelandsvennen har hentet inn fra en rekke instanser de siste dagene.

Ni ganger mer til kommunene

Kommunene får blanke kroner for antatte merutgifter ved å ha asylsøkere i kommunen sin, spesielt tenkt til barnehage og helseutgifter.

Fra 2007 til 2011 økte beløpet til asylkommunene på Agder fra 2,6 millioner kroner til 24 millioner kroner.

En del av økningen kommer fra økt antall asylsøkere. Men den største årsaken er at satsene ble kraftig oppjustert, etter at et statlig beregningsutvalg i 2008 fant at kommunene tapte penger på å huse asylsøkere.

I tillegg kommer øremerkede statlige tilskudd via fylkesmannen og Integrerings— og mangfoldsdirektoratet til henholdsvis norskopplæring til de over 16 år og grunnskoleopplæring for de under 16 år.

Beløpet økte i samme perioden fra 11 til 31 millioner kroner.

I desember skal et helt nytt beregningsutvalg levere en rapport. Den er forventet å gi grunnlag for ytterligere økninger.

Fem ganger mer til mottakene

Den andre pengestrømmen går til de som driver asylmottakene.

I 2007 kostet mottakene på Agder staten 42 millioner kroner. Fire år senere var beløpet økt til 128 millioner kroner til drift og leie av elleve asylmottak og flyktningboliger.

Bak disse står sju private selskaper. I tillegg driver Kristiansand kommune sitt eget mottak og administrerer asylsøkere i nabokommunene.

Avtalene med selskapene er stort sett alle indeksregulerte, og beløpene øker jevnt hvert år.

Nedgang for asylsøkerne

Den tredje pengestrømmen er penger asylsøkerne selv skal leve av. Boligen er gratis, og det såkalte «pengebeløpet» eller «basisbeløpet», skal dekke alle andre utgifter.

I 2007 var denne utgiften 16,7 millioner kroner på Agder. I 2011 var beløpet steget til 46,9 millioner kroner.

Økningen er stor i rene kroner. Ifølge UDI kan man ikke dele beløpet på antall beboere, og se utviklingen de siste årene.

Interne tall Fædrelandsvennen har fått fra UDI selv, viser at satsene fra 2007 til 2011 har økt 7,7 prosent, mens konsumprisindeksen har økt 9,9 prosent den samme perioden.

Det betyr at kronene strekker mindre til, og at asylsøkerne har blitt fattigere i perioden.

En stor, norsk utredning fra i fjor viser også at tilskuddene til asylsøkere har blitt hengende kraftig etter.

Berge-utalgets rapport "I velferdsstatens venterom", skriver at mens sosialhjelpssatsene har økt 47,9 prosent i gjennomsnitt de siste ti årene, er tallet 14 prosent for asylsøkerne.

I den samme perioden viser konsumprisindeksen en prisstigning på 20 prosent.

«Utvalget er i så måte spesielt bekymret for barna og de begrensningene den lave stønaden legger på deres muligheter til utfoldelse og sosial kontakt med andre barn». skriver Berge-utvalget.

Utvalget kritiserer også staten for ikke å ha økt satsene for asylsøkere i det hele tatt i 2009 og 2010. ## Forsvarer satsene

I dag får en enslig, voksen beboer 3.200 kroner i måneden å leve for. Satsene er regulert videre etter alder, om man er i familie, er enslig eller samboere med videre.

I tillegg trekkes rundt halvparten av beboerne store deler av beløpet sitt, fordi de har fått avslag og skal ut av landet, eller på andre måter har fått redusert støtte.

Regiondirektør Tormod Stavenes forsvarer beløpsgrensene.

— Ja, dette er rett og rimelig. Pengebeløpet kan synes lavt, men oppholdet i mottaket er frivillig. Justisdepartementet fastsetter størrelsen, og søkerne er underveis orientert om satsene. Ved avslag har vedkommende selv ansvar for å reise ut. Om de motsetter seg og blir værende, er det naturlig at pengebeløpet blir redusert, sier Stavenes.