Bivirkningene av vaksinen Pandemrix mot svineinfluensa får stadig større omfang. Tidligere har vi fortalt historien til syv år gamle Einar Eide Lunden fra Gjerstad som fikk sykdommen narkolepsi etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa i 2009. Hans foreldre er blant de 12 familiene som nå vurderer å gå til felles søksmål mot staten.

Allerede har ti barn fått medhold i Norsk pasientskadeerstatning i erstatningskravet, så sammenhengen mellom sykdommen og vaksinen er udiskutabel. Nå kommer også meldinger om voksne som har fått sykdommen ME etter å ha latt seg vaksinere.

Det som gjør denne saken så bekymringsfull, er at helsemyndighetene ikke hadde oversikt over hvilke bivirkninger vaksinen kunne gi da de oppfordret befolkningen til å la seg massevaksinere høsten 2009. Vaksinen var dårlig utprøvd, og hele befolkningen var på et vis å betrakte som forsøkspersoner.

Befolkningen må kunne stole på helsemyndighetene.

Det hører med til historien at Verdens helseorganisasjon, WHO, argumenterte sterkt for massevaksinasjon, selv om det allerede i 2009 var kritikere som påpekte den tette forbindelsen mellom WHOs rådgivningseksperter og legemiddelfirmaet som produserte vaksinen, GlaxoSmithKline. Både rådgiverne og legemiddelfirmaet hadde egeninteresser av å få solgt vaksinen.

Her hjemme sto Kristiansands smittevernlege, Dagfinn Haarr, i første rekke for å mane folk til å stille seg i vaksinasjonskø. På spørsmål i ettertid om befolkningen kan stole på helsemyndighetene, har Haarr svart: "Nei, de må tenke selv også".

Dette blir å fraskrive seg ansvar. Befolkningen kan ikke ha innsyn i mulige ulemper og bivirkninger ved medikamenter som tilbys. Når statlige myndigheter oppfordrer befolkningen til å bruke et medikament, må folk kunne stole på at landets helsemyndigheter har vurdert, og opplyser om, mulige ulemper ved legemidlet. Det norske folk må ikke ha grunn til å tro at staten spiller rusisk rulett med befolkningens helse.

Helse— og omsorgsdepartementet bør snarest redegjøre for hvordan det ser på de mange sykdomstilfellene som har kommet i kjølvannet av deres anbefalinger. Befolkningen har krav på å få vurdere om helsemyndighetene fortjener deres tillit.