Om en uke skulle Thor Hushovd (33) etter planen startet hovedforberedelsene til årets VM i København ved å sykle Spania rundt, klassikerrittet som starter neste lørdag.

Men etter at Hushovd tirsdag ble klar for BMC de tre neste årene, og med det vraket tilbudet han fikk fra hans nåværende arbeidsgiver, Garmin-Cervelo, ble Hushovd vraket til Spania rundt.

Den mildt sagt oppsiktsvekkende avgjørelsen ble tatt av Jonathan Vaughters, Hushovds tidligere lagkamerat i Credit Agricole og sportssjef i Garmin-laget, og Hushovd opplever avgjørelsen som et slag i trynet.

— Den så jeg ikke komme, sa "oksen" til TV2 i går.

Selv om Vaughters ikke vil innrømme det og hevder det ligger sportslige grunner bak vrakingen, er det et lett regnestykke å få til å gå i hop. For da Hushovd sa nei til Garmin, og samtidig - gjennom sin manager - kom med krystallklare tilbakemeldinger på hvorfor han takket nei og hvordan han har opplevd både taktikk og situasjonen i laget denne sesongen, så virker det som at Vaughters streffer verdensmesteren fra Australia i fjor med å se Spania rundt hjemmefra.

Og det er nettopp det at Thor Hushovd er verdensmesteren og sykler i VM-trøyen som gjør avgjørelsen så spesiell og kontroversiell. Samtidig har han vært en av få Garmin-ryttere som har levert varene denne sesongen. Da Fædrelandsvennen møtte Hushovd i Grimstad onsdag svarte han følgende på spørsmål om hvordan forholdet til Vaughters er:

— Det har jeg ikke lyst til å si noe om.

I natt svarte Jonathan Vaughters på hvorfor han vrakes Hushovd.

— Det er et helt fair spørsmål. Jeg har stor respekt for Thor. Han er en utsøkt idrettsutøver. Når du har et så talentfullt og bredt lag som det vi har, så blir hvert eneste laguttak veldig vanskelig. Det er alltid noen som blir skuffet. Ingen har fått nøyaktig det rittprogrammet de har ønsket seg i år, sier Vaughters til Velonews, som VG Nett i dag gjengir.

Hushovd brukte Spania rundt som oppkjøring til VM i fjor, og den samme oppladningen er svært vanlig. VG Nett skriver at ikke siden spanjolen Oscar Freire vant i 2000 har en VM-vinner ikke syklet i Spania rundt som oppladning.

Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll uttalte igår at det var horribelt av Garmin å vrake Hushovd, og at de to nå skal sette seg ned for å snekre et nytt program fram mot VM.

— Vi skal vise de i Køben, skriver Kvålsvoll i en sms til Fædrelandsvennen.

En som ikke legger noe i mellom er Dag Otto Lauritzen. Den tidligere toppsyklisten, Hushovd-vennen og TV2s sykkelekspert, skriver på mikrobloggtjenesten Twitter - til Jonathan Vaughters:

— Vaughters, du viser at du ikke fortjener å ha verdensmesteren på laget ditt. Skam deg!