BERGEN: Lorentzen ble 62 år gammel. Han døde av hjertestans under et orienteringsløp i Blomsterdalen forrige uke.

Tomhet og tristhet

Familien hadde en privat stund for seg selv fra klokken 11 til 11.30, før bisettelsen startet klokken 12. I minuttene før selve bisettelsen begynte, rullet bilder fra Lorentzens liv over storskjermen i Grieghallen.

— Jeg kjenner en stor tomhet og tristhet, men også takknemlighet, sier Arve Tellefsen til bt.no.

Han opptrådte senere under minneseremonien.

— Gustav var et kreativt og skapende menneske. Det var aldri kjedelig å være sammen med han.

- Enestående

Bjarte Hjelmeland ledet seremonien i Grieghallen.

— Vi snakket om en ny Knutsen og Ludvigsen-forestilling på DNS. De planene er ikke lagt på hyllen. Snarere tvert imot, sa Hjelmeland.

Og fortsatte:

— Han laget soundtracket til hele barndommen vår.

Deretter tok Julian Berntzen over - alene på klaveret.

— Den viktigste enkeltpersonen i norsk barnekultur i 40 år, sa NRK-profilen Bård Ose i sin tale.

— Gustav Lorentzen beholdt barnet i seg gjennom hele livet og var raus nok til å slippe det ut, fortsatte han.

— Han var enesestående i alt han gjorde, både som musiker, komponist, forfatter og scenekunstner, sa Ose, før Kjartan og Prepple fra DumDum Boys gikk på scenen.

Bernt Lorentzen, Gustavs bror, pratet på vegne av søsknene.

— Savnet etter Gustav er stort, så hvis jeg ikke klarer å fullføre, så må dere bære over med meg. Vanligvis ville Gustav ha hjulpet meg. Kjære Gustav, du var en fantastisk bror, lillebror og storebror. Du kunne fylle et hus med latter på et øyeblikk. Du kunne også være stillfaren og tenksom. Og du var ubegripelig klok, lød det i talen på vegne av Gustavs søsken før Marit Voldsæter gikk på scenen og sang.

Etter at Tellefsen hadde spilt og rundet av seremonien, fulgte nærmeste familie kisten med Lorentzen ut av Grieghallen.

Øystein Dolmen var også med og bar kisten med sin gode venn - samtidig som tonene til Lorentzens «Meg om 100 år».

Oppvokst i Bergen

Gustav Lorentzen var vokalist, gitarist, komponist, forfatter og programleder. Han var mest kjent som musiker, men han var også ambassadør for UNICEF, forfatter av tolv bøker og en iherdig forkjemper av kultur for barn.

Han fikk Spellemannprisen hele seks ganger, hvorav fire som soloartist. Lorentzen utvidet begrepet barneunderholdning, og var en artist som tok barn på alvor.

Gustav Lorentzen hadde sine tidlige barneår i Bergen, men fullførte skolegangen i Trondheim.

Der utdannet han seg til sivilingeniør i akustikk, og traff Øystein Dolmen, som han startet duoen Knutsen & Ludvigsen med. De skilte lag i 1986, og Lorentzen flyttet tilbake til Bergen og startet sin solokarriere.

Lorentzen ga ut tilsammen 17 plater. Både som den ene halvdelen av Knutsen og Ludvigsen, og som soloartist.

Han har laget kjente sanger som «Grevling i taket», «Kanskje kommer Kongen», «Dum og deilig», «Hallo! Hallo!» og «Eg ve´te Bergen». Sanger som har blitt allemanseie i flere generasjoner.

Hedret på scenen

I en ekstrautgave av radioprogrammet P.I.L.S. torsdag kveld ble Gustav Lorentsen hyllet av en rekke bergensartister som alle hadde et nært samarbeid med den avdøde og folkekjære musikeren.

Bård Ylvisåker, Marit Voldsæter, Helge Jordal, Rolf Skogstrand og Inge Glambek fortalte om sitt samarbeid med Lorentzen og den betydningen han hadde hatt for dem.

Og musikken var hver enkelts favorittsang fra den rikholdige produksjonen som Lorentzen hadde, fortrinnsvis med sin kompanjong Øystein Dolmen.

BISATT: Gustav Lorentzen ble bisatt fra Grieghallen i Bergen i dag. Bildet er fra Knutsen og Ludvigsen-konserten på Quartfestivalen i 2007. Foto: Arkivfoto / Christian Nørstebø