Det er ventet at de nye sanksjonene, som er en del av et forsvarsbudsjett på 3976 milliarder kroner, vil skape enda større splid mellom de to landene.

Sanksjonene er rettet mot Irans finanssektor og både private og offentlige banker, inkludert den iranske sentralbanken. De innebærer at utenlandske selskap må velge om de vil gjøre forretninger med Irans olje— og finanssektor og sentralbank, eller om de vil handle med USA.

Sanksjonene er ment å straffe landet for sitt mye omdiskuterte atomprogram.

Bekymring

Utenlandske sentralbanker som samarbeider med den iranske sentralbanken når det gjelder oljetransaksjoner, kan også møte restriksjoner. Dette har skapt bekymring for at USAs forhold til viktige handelspartnere som handler med Iran, som Russland og Kina, kan komme til å forverres.

Dette var heller ikke Obamas eneste skepsis mot lovforslaget. Han uttrykte også bekymring over at loven vil utvide militærets myndighet over terrormistenkte og samtidig innskrenke presidentens makt i utenrikssaker.

— Det at jeg støtter dette lovforslaget helhetlig, betyr ikke at jeg er enig i alt det inneholder, sa Obama lørdag.

Lovforslaget ble vedtatt i Kongressen lørdag med klart flertall. Det skal etter planen tre i kraft om 180 dager, og det er ventet at Obama-administrasjonen vil bruke denne tiden til å finne ut konkret hvordan de nye bestemmelsene skal implementeres.

Trusler

Det har vært intense forhandlinger i Det hvite hus rundt betingelsene i lovforslaget på grunn av bekymringer for at sanksjoner mot Irans sentralbank kan føre til kaos i det globale finanssystemet og høyne oljeprisen.

Lørdag advarte Irans oljeminister mot at oljeprisen kan stige til over 200 dollar fatet dersom Vesten innfører sanksjoner. For få dager siden truet også Iran med å stoppe all oljetransport gjennom Hormuzstredet dersom Vesten innfører sanksjoner mot landets oljeeksport. Den siste uken har Iran hatt marineøvelser i internasjonalt farvann øst for det strategisk viktige Hormuzstredet.

USA har reagert kraftig på Irans utspill, og sier at en stans i trafikken gjennom stredet ikke vil bli tolerert.

I en kommentar til USAs reaksjon sa Teherans sjefforhandler Saeed Jalili lørdag at Iran vil gi en «rungende respons til enhver trussel mot landet».

Han sa imidlertid også at Iran er klar til å ta del i nye EU-ledede samtaler om landets atomprogram. EU uttalte lørdag er de er åpne for å innlede samtaler med Iran, så lenge iranerne ikke kommer med noen forhåndsbetingelser. (©NTB)