ROMA: — Dere har lidd fryktelig, og jeg ber om unnskyldning, skriver paven i brevet, som er adressert til overgrepsofrene i Irland, men også til hele det irske folk, samt biskoper og prester.

Noen hadde håpet at han også ville ta opp overgrepene som den siste tiden er blitt avdekket i katolske institusjoner i pavens fødeland Tyskland, og i Nederland. Men disse ble ikke nevnt.

I det banebrytende brevet sier pave Benedikt at han føler skam og anger, og at Vatikanet skal granske de irske bispedømmene, presteseminarene og religiøse ordenene der det har foregått overgrep.

— Jeg kan bare dele den forferdelsen og følelsen av svik så mange av dere opplever når dere har hørt om disse syndige og kriminelle handlingene og måten katolske myndigheter i Irland har håndtert dette på, skriver pave Benedikt.

- Kommer til kort

Han sier seg også villig til å møte ofrene personlig for å erkjenne lidelsene de har gått gjennom. Maeve Lewis, lederen for gruppen One in Four som organiserer ofrene for overgrepene, er ikke fornøyd med brevet paven har kommet med.

— Vi føler at brevet kommer til kort når det gjelder ofrenes bekymringer, sier hun.

Lewis mener brevet i for stor grad setter søkelyset på prester lavt på rangstigen i stedet for å innrømme at Vatikanet har hatt et ansvar.

— Det er ingenting i brevet som antyder at det er noen ny visjon for lederskap i den katolske kirken, sier hun. Hva som skal skje med kardinal Sean Brady, den irske kirkens overhode, blir heller ikke omtalt. Ofrene har krevd hans avgang.

Refset ledere

Paven nevnte heller ikke noe om å omorganisere kirken, slik mange har forlangt, eller at biskoper som har vært innblandet i overgrepssakene, bør gå av.

Han refset likevel måten de irske biskopene har opptrådt på.

— Det er bare å innrømme at det har vært utvist svært dårlig dømmekraft, og lederne har sviktet. Alt dette har undergravd troverdigheten deres, sier paven i brevet.

- Et katolsk problem

I USA, der en rekke overgrepsskandaler ble avslørt for åtte år siden, er ikke ofrenes interessegrupper fornøyd med pavebrevet.

— Hundrevis, kanskje tusenvis, av overgripere jobber fortsatt i kirken. Men mannen som kan kaste dem ut, vil ikke gjøre det, sier Barbara Dorris, som representerer et nettverk for ofre.

Organisasjonen Voice of the Faithful, som arbeider for reformer i kirken, mener brevet antyder at misbruket begrenser seg til Irland, når det i virkeligheten er et katolsk problem som må ordnes opp i.

— Jeg ser at kirken fortsatt nekter å stille til ansvar biskoper som setter barn i fare, sier organisasjonens leder, Dan Bartley.

Erkebiskopen i Tyskland, Robert Zollitsch, sier pavens brev gjelder for hele kirken og er en advarsel også for dem.

De siste månedene er det kommet anklager om overgrep og mishandling blant annet i skoler drevet av Jesuittordenen i Tyskland.