OSLO: – Vi vurderte at det å opprette en ildgivningsplattform, et helikopter med skarpskyttere, over Stortinget ville være en for stor risiko for menneskene som befant seg på Karl Johan og rundt Stortinget, sa Faremo da hun torsdag møtte pressen for å forklare hvorfor hun sa nei til anmodningen fra politiet i forbindelse med en trusselsituasjon som oppsto under Stortingets høytidelige åpning 2. oktober.

Dagen etter troppet flere polititopper opp hos justisministeren for å lufte ut etter det som ble oppfattet som en ren provokasjon fra statsrådens side.

Mistillit

– Jeg tror veldig mange har oppfattet det som en mistillit fra statsrådens side. Beredskapstroppen er et svært kompetent innslag i norsk politi, og mange mente nok at fagligheten ble klart undervurdert, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt til TV 2. Leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening er like oppgitt som Sjøvold.

– Etter å ha hørt med de ansatte, kan jeg si at stemningen i beredskapstroppen ikke akkurat er god, sier han til kanalen.

Faremo ble forstått dit hen at et helikopter med skarpskyttere den aktuelle dagen ville medført risiko for at folk på Karl Johans gate kunne ha blitt skutt.

– Det var ikke de ordene jeg brukte. Jeg har full tillit til at politiet og beredskapstroppen er i stand til å løse skarpe oppdrag også i byområder hvor det er mye folk, fastslår Faremo, som mener sikkerheten i gatene rundt Stortinget var god, selv uten helikoptre i lufta.

Vil klargjøre

I etterkant av fredagens møte sendte Justisdepartementet, Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ut en felles pressemelding. Den slår fast at det er behov for å gjennomgå rutinene for anmodning om såkalt håndhevelsesbistand.

– Det er avgjørende å sikre at slike anmodninger behandles raskt, i alle ledd, heter det.

Midt under Stortingets åpning 2. oktober slo politiet terroralarm. Bakgrunnen var frykt for at en 43 år gammel mann, som dagen før hadde truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen, kunne sprenge en bombe i Oslo, meldte TV 2 onsdag.

Politiets beredskapstropp så på situasjonen som så alvorlig at de ønsket bistand fra Forsvaret for å kunne ha skarpskyttere i helikoptre over Stortinget under åpningen.

– Bistandsinstruksen er klar på at det skal være en demokratisk og politisk kontroll og prøving når det bes om bistand fra forsvaret. Hvis vi ikke hadde tatt en selvstendig avgjørelse, så hadde vi ikke gjort vår plikt, sa Faremo torsdag.

– Var korrekt

Hun fastholdt at avgjørelsen var korrekt, men la til at hun ikke er fornøyd med tiden departementet brukte på å svare på anmodningen. Det gikk 1 time og 10 minutter før svaret kom.

Faremo har opprettet en ny avdeling for sikkerhet og krisehåndtering for å gjøre departementet bedre i stand til å handle raskt i kriser.