OSLO : Tusenvis har flyktet fra Somalia inn i nabolandene Kenya og Etiopia de siste ukene, og mange har dødd av sult under flykten fra det tørkerammede landet. Anslagsvis er 10 millioner mennesker rammet av den verste tørken på 60 år på Afrikas Horn, skriver Aftenposten.no.

Den overfylte leiren Dadaab ble opprinnelig bygget for 90.000 flyktninger, men nå bor det 380.000 somaliske flyktninger i leiren.

I nesten to tiår har Somalias befolkning levd med væpnet konflikt, og voldshandlingene har eskalert betydelig de siste årene. En svært alvorlig, men neglisjert humanitær krise er resultatet.

Verden glemte katastrofer

I dag offentliggjorte Leger Uten Grenser en liste med 10 av verdens «glemte» humanitære kriser.

Millioner av mennesker lider i stillhet i kriser som er glemt av verden. Nå vil hjelpeorganisasjonen ha de glemte krisen frem i lyset.

– Vi har valgt disse krisene, fordi de berører millioner av mennesker, men er helt eller delvis usynlige i norske medier. Dessverre kunne listen ha vært mye lengre, sier lege Morten Rostrup i Leger Uten Grenser.

Ifølge den nobelprisvinnende hjelpeorganisasjonen har verden glemt alt fra undernæring og mangel på vaksine til ofrene for narkokrig i Colombia og den høye barnedødligheten i Somalia.

Mediedekning kan gi mer hjelp

– Medieoppmerksomhet styrer på mange måter interessen for å gi hjelp til folk i krisesituasjoner. Hvis en krise får massiv dekning i mediene, blir politikerne engasjerte og hjelpeorganisasjonene strømmer til. Men når krisen glemmes av medier og politikere, går det utover nødhjelpen, sier Rostrup.

Organisasjonen lanserer i dag et mediebarometer hvor publikum overvåke norske mediers dekning av de glemte krisene.

Dette er listen:

1) Rohinagya-folket er drevet på flukt fra Burma. Over 200 000 flyktninger skal nå befinne seg i nabolandet Bangladesh. «De lever uten papirer, rettigheter og helsehjelp,» skriver hjelpeorganisasjonen.

2) I Den sentralafrikanske republikk skal anslagsvis 350 000 mennesker være på flukt i eget land. «Flyktningene lever i konstant frykt for vold, overgrep og sykdom. Konflikten har vart i flere tiår, men nesten ingen har hørt om landet, » skriver Leger Uten Grenser.

3) Narkokrigen i Colombia skal ha drevet over tre millioner mennesker på flukt. «Mange er papirløse, får ikke helsehjelp og ha levd slik i årevis,» ifølge organisasjonen.

4) Underernæring tar ifølge Leger Uten Grenser livet av 195 millioner barn hvert år. «Underernæring er den største dødsårsaken for barn i fattige land,» påpeker organisasjonen.

5) Hver dag dør 5000 mennesker av tuberkulose, melder organisasjonen. «For 40 år siden vant vi kampen mot tuberkulose i rike land. Nå står slaget i de fattige landene,» heter det.

6) I krigsherjede Somalia er barnedødligheten ekstremt høy. Ifølge Leger Uten Grenser dør en av fem før de fyller fem år. «Bak overskriftene om pirater skjuler det seg en alvorlig humanitær krise,» skriver organisasjonen.

7) I Den demokratiske republikken Kongo sliter befolkningen med krig, sykdommer og vold. «Konflikten i landet har tvunget to millioner mennesker på flukt, og store deler av befolkningen lever i frykt for vold,» ifølge organisasjonen.

8) Glemte sykdommer tar livet av 100 000 mennesker hvert år , anslår Leger Uten Grenser. «Sovesyke, kala azar og Chagas’ sykdom fører til død, lidelse og sosiale problemer,» skriver organisasjonen.

9) Effektive medisiner er ikke tilgjengelig for ni millioner HIV-positive, ifølge hjelpeorganisasjonen. «Med moderne medisiner kan vi slå tilbake epidemien en gang for alle. Likevel står millioner av fattige i fare for å dø fordi de ikke har råd til HIV-piller,» heter det i begrunnelsen.

10) Mangelen på vaksiner koster tre millioner mennesker livet hvert år, ifølge Leger Uten Grenser. «Folk i rike land trenger ikke lenger frykte meslinger, polio og stivkrampe. Men for millioner av mennesker som ikke får vaksiner, er sykdommene fortsatt dødlige,» skriver organisasjonen.