Tidligere sjakkverdensmester Garry Kasparov og flere hundre andre stilte seg opp med plakater i sentrum av Moskva søndag. «Putin må gå» og «Valgene deres er en farse» lød noen av slagordene. Politiet valgte for anledningen å holde seg i ro.Reaksjonene kommer etter at sittende president Medvedev lørdag sa han ville foreslå Putin som kandidat til presidentvalget i mars. Den sittende statsministeren takket og kvitterte for forslaget med å si at han for sin del ville foreslå Medvedev som neste statsminister.

Putin tar ære for å ha gjeninnført ro og orden i Russland etter kaosårene som fulgte i kjølvannet av Sovjetunionens oppløsning.

Men framtredende kritikere, fra tidligere president Mikhail Gorbatsjov til den fengslede oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij, sier at hans retur til makten kan undergrave stabiliteten. Skal han unngå det, må Putin riste landet ut av lammelse og sløvhet.

Selv Medvedev snakket om treghetens farer kort tid før han led ydmykelsen å måtte foreslå Putin som sin etterfølger. (©NTB)