OSLO: Anslagsvis finnes det 20.000 innvandrere uten lovlig opphold i Norge. De fleste av dem skjuler seg trolig i Oslo. Kirkens Bymisjon og flere andre organisasjoner hjelper denne gruppen innvandrere med helsehjelp. Det vil Frp ha slutt på.

– Flere ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon og Røde Kors tilbyr i dag hjelp til illegale innvandrere i Norge som blir syke. Vi skjønner de humanitære og menneskelige vurderingene som ligger til grunn for slik hjelp. Men de har faktisk ikke lov til å bo her, og organisasjonene bidrar til å forlenge deres illegale opphold, sier Frp-leder Siv Jensen til VG.

Hun understreker at alle, også innvandrere uten lovlig opphold, har rett til å få akutthjelp når det står om livet. Forslaget hennes handler om vanlig legehjelp.

– Vi vil innføre forbud mot å gi helserelatert bistand til illegale innvandrere, sier Jensen.

Frp vil dessuten kreve at Kirkens Bymisjon og andre organisasjoner angir innvandrere som tar kontakt.

– Vi vil lovpålegge dem meldeplikt hvis de kommer i kontakt med illegale innvandrere. Kirkens Bymisjon og andre undergraver Stortingets vedtatte politikk og det vil vi ha slutt på, sier Jensen.

Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon driver sammen med Røde Kors en helsestasjon for innvandrere i Oslo. Han misliker forslaget.

– De ønsker altså å forby medmenneskelighet og påby oss å angi syke mennesker. Det strider totalt med grunnleggende etiske prinsipper som gir helsearbeidere taushetsplikt om pasientinformasjon, sier han.