KONFERANSIER: Reidar Mosland ledet publikum gjennom åpningskonserten i Domkirken. Foto: Kristin Ellefsen
15 ÅR: Bjøro Håland har naturlignok sunget på alle de femten festivalene. Under åpningskonserten fremførte han og bandet "Why me, Lord", "I'm Just a Dreamer" og "Memories Are Made of This". Foto: Kristin Ellefsen
VENNDØLSK: Maria Arredondo har jobbet med sin kommende plate i tre år. Torsdag fremførte hun to av låtene fra platen under åpningen av Dark Season, deriblant "Småsteiner", der 27-åringen synger på dialekt. Foto: Kristin Ellefsen
HATTEN AV: Bjøro Håland takket publikum etter åpningskonserten i Domkirken. -Det kan ikke bli bedre enn dette, når folk står oppe og klapper for oss etterpå. Publikum var utrolig i kveld, sier artisten. Foto: Kristin Ellefsen
MANNSKOR: Gaasehud levde opp til navnet sitt, da de innledet åpningskonserten i Kristiansand domkirke torsdag kveld med sakral kirkesang. Foto: Kristin Ellefsen

Se video fra konserten over, og bla videre for flere bilder!

KRISTIANSAND: Mens høstmørket og vinden herjet ute på Torvet torsdag kveld, senket stillheten og varmen seg i Kristiansand domkirke, da Dark Season-festivalen ble åpnet.

Og hvilken åpning det ble. Med Maria Arredondo, Egil Eldøen og Bjøro Håland i spissen kunne en fullsatt domkirke glemme de litt ubehagelige benkene og la Dark Season få gjøre det festivalen er ment til. Å spre lys og glede i en mørk årstid.

— Dette var fantastisk. Det var helt rått, fra A til Å, sier festivalsjef Liv Håland etter den halvannen time lange konserten.

— Kunne sittet en halvtime lenger

— Det er den absolutt beste åpningskonserten vi har hatt. Jeg kunne sittet en halvtime lenger, og hørt mer av alle, men vi er redde for å overdrive også. De er ikke gode å sitte i disse benkene, sier Håland og smiler.

En av artistene som publikum satte pris på, var venndølen Maria Arredondo. Etter platen "For a moment" i 2007, har det vært forholdsvis stille fra popartisten med den klokkeklare stemmen. Hun spilte hovedrollen i "Sound of Music" i 2008, og ga i den anledning ut musikalalbumet "Sound of Musicals". I 2010 deltok hun i den norske Melodi Grand Prix-finalen, med Rolf Løvlands låt "The Touch". I Domkirken torsdag kveld presenterte Arredondo nytt materiale, nemlig sangene "Småsteiner" og "Vær hos meg".

— "Småsteiner" er skrevet av Sigvart Dagsland, mens "Vær hos meg" er etter en melodi av Anne Takle. Det er Kari Iveland som har oversatt en låt av Brendan Graham, som skrev teksten til "You Raise Me Up", forteller venndølen, som trolig kommer ut med sitt sjette album på nyåret.

I studio i tre år

— Jeg har vært i studio i tre år nå. Det har vært en lang leteprosess. Vi har plukket ut 11 låter. Albumet er så og si ferdig, men vi skal rette litt på min vokal og mikse det ferdig, sier Arredondo.

Albumet skal være i tradisjonell popstil, men låtene Arredondo fremførte på Dark Season-åpningen tyder på en rolig stil. Dessuten er tekstene på norsk - til og med på dialekt. Det ble nok varmt om brystet på mange blant publikum da venndølen fremførte "Småsteinene".

— Jeg har jo gitt ut ei juleplate på norsk, men ikke popalbum. Det er mye mer nakent å synge på norsk, og jeg synes det er fint å få synge på dialekt. Det krever mer av tekstforfatterne, og for min del av historiene jeg vil fortelle. Vi har skrevet sanger om ting jeg har hatt lyst å snakke om, forteller 27-åringen, som satte pris på endelig å få delta på Dark Season.

Misunnelig på publikum

— Dette var kjempefint. Det var et flott publikum, og en spesiell stemning. Jeg ble nesten litt misunnelig på publikum, for jeg hadde lyst til å høre selv også. Men jeg fikk med meg en del fra bak scenen, sier Arredondo.

Gaasehud startet konserten i Domkirken, og mannskoret levde opp til navnet da de fremførte "Jeg har en arv" og Wagners "Pilgrimskonsert". Deretter fulgte 15 år gamle Nina Ugland, kjent fra MGPjr, som sammen med faren Geir T. Ugland sang sin egen "Raining".

Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch fremførte tre tradisjonelle folketoner, og benyttet anledningen til å takke Liv og Bjøro Håland for sitt brennende engasjement for Dark Season.

Egil Eldøen har vært på festivalen flere ganger med bandet Lava, men spilte i år alene. Og publikum visste å sette pris på Eldøen, da han fremførte Lava-låten "You".

Etter Arredondo avsluttet Bjøro Håland og hans faste band konserten.