OSLO: I morgentimene fredag møttes Avinor og Luftfartstilsynet for å ta stilling til den videre utviklingen i Norge.

Frem til klokken 20.00 norsk tid i dag opphever Luftfartstilsynet restriksjonsområdet i luftrommet fra Værnes og nordover til og med Bodø, Lofoten og Helgeland.

Flyforbudet gjelder fortsatt for Troms og Finnmark.

— Det kommer til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som skal avvikles, men det er på det rene at ambulanseflygninger vil bli prioritert og enkelte passasjerflygninger. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling, skriver Avinor.

Hele luftrommet sør for Værnes er fortsatt stengt.

— Siden luftrommet nå er åpnet, er luftambulansen på plass i Nord-Norge. Vi har Sea King i beredskap i Bodø og på Ørlandet frem til klokken 14, da blir det foretatt en ny vurdering, opplyser Hovedredningssentralen til Aftenposten.no.

Flyforbudet i resten av landet, inkludert Troms og Finnmark, gjelder også luftambulansen.

Kansellerer

Men Norwegian har likevel valgt å kansellere alle sine flygninger, fordi man ikke har rutefly til og fra flyplasser i Nord-Norge på dette tidspunktet.

— Vi kansellerer alle flygninger i og til og fra Norge og Danmark, sier informasjonsansvarlig Åsa Larsson i Norwegian.

Flyselskapet avventer prognosene for Sverige, der man venter på nye rapporter.

Første SAS-fly klokken 12.00

SAS åpner flytrafikken over Norge klokken 12.00 når SK 4571 letter fra Bodø med retning Trondheim.

— Det er beslutningen om å åpne en begrenset del av luftrommet som åpner for denne flighten. De passasjerer som vi når ved SMS og mobil vil kunne være med, samt andre som måtte dukke opp på flyplassen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.no.

Planen var å få flyet avgårde på rute kl 10.40, men dette rakk ikke selskapet.

Flyvingen er en ordinær ruteflyvning, men i SAS vil man ikke love flere avganger utover dagen - ennå.

— Vi har fått en begrenset åpning til å sette opp denne flighten. Flyet står i Bodø og crewet er på plass. Derfor passet det oss å få til en avgang akkurat nå, sier Johansen.

— Luftrommet mellom Trondheim og Stokmarknes åpnes i løpet av formiddagen, og Widerøes fly settes fortløpende i rute i dette området, skriver Widerøe på sine hjemmesider.

Driver vekk

Luftrommet er avhengig av vind og vær.

Etterhvert som askeskyene driver sørover ble meteorologene mer og mer optimistiske når det gjelder været i Nord-Norge. Dette er gladnytt for flyselskapene som håper å snart være på vingene igjen.

— Hvis værtypen vi har nå fortsetter utover dagen kan askeskyen drive vekk fra Nord-Norge, sa statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Aftenposten.no fredag morgen.

Hele nordlige halvkule

Fra Island blir det meldt at utbruddet økte i omfang torsdag kveld, samtidig som askeskyen fortsatte like kraftig og beveget seg svært langsomt.

Den islandske meteorologen Thorsteinn Jónsson sier det er trolig at utbruddet fortsetter med samme styrke som nå, og at asken vil spre seg til mange europeiske land de neste 24 timene. Han tror den også kan bre seg videre over hele den nordlige halvkule.

I løpet av torsdag ble enda flere flyplasser stengt i over ti land, blant annet Charles de Gaulle i Paris, Berlin og Hamburg i Tyskland og alle flyplasser i Belgia og Nederland.

— Askeskyen vil komme inn over sørvest- og sentraleuropa, sier vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss, ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.no.

Hovedflyplassen på Island, Keflavik, derimot var åpen fordi den ligger vest for vulkanutbruddet, og flere fly tok av til USA torsdag. Men et tusentall utenlandske turister som skal til europeiske flyplasser sitter strandet på hoteller i Reykjavik.

Hele verden berørt

Tusener av reisende på flyplasser fra Hongkong til New York ble sittende fast ettersom avganger til europeiske flyplasser ble kansellert. I USA regner man med at halvparten av alle fly til Europa blir kansellert fredag.

Selv om den herskende vindretning fra Island er sørøstover om dagen, kan den variere litt nordover eller sørover. Det er en mulighet for at flyplasser i Nord-Irland og vestkysten av Skottland en kort periode kan åpnes for fly over Atlanterhavet fredag ettermiddag.

Stengningen av Heathrow og Gatwick i London innebærer at nesten 2.000 avganger er kansellert og at 260.000 passasjerer blir berørt hver dag. Over hele Europa ble 5.000 avganger kansellert torsdag.

Stengningen av flyplassene har ført til kaos og enorm etterspørsel etter plass på andre transportmidler, som tog, buss og ferjene over Den engelske kanal.

I Skottland advarte helsemyndighetene folk om å se opp for mulige helseproblemer som følge av den vulkanske asken.