Dette framkommer i de svar justisminister Grete Faremo (Ap) ga Stortingets særskilte 22. juni-komité rett før jul. Opplysningene strammer fra Politidirektoratet (POD), som Faremo ofte henviser til i sine svar.

Politiet opplyser at den første henvendelsen fra Stortinget kom ca. kl. 16.20, og dreide seg om å få fjernet parkerte biler i det umiddelbare nærområdet. Politiet hadde ifølge egne opplysninger ikke ressurser til å etterkomme anmodningen på det tidspunktet.

Mistenkelige gjenstander

Oslo politidistrikt hadde imidlertid flere bilpatruljer i områdene rundt Stortinget for å få avklart meldinger om mistenkelige gjenstander.

— Objektvakthold på Stortinget ble fortløpende vurdert og iverksatt straks man hadde tilstrekkelige ressurser tilgjengelige. Vaktholdet ble iverksatt kl. 18.05. I den første hektiske fasen valgte man å prioritere liv og helse framfor objektvakthold, heter det i brevet fra POD.

Politiet viser til at Stortinget har en egen vaktstyrke og forutsetter at denne har planer som settes i verk når hendelser inntreffer.

Komiteen på Stortinget ledes av KrFs Knut Arild Hareide. Den skal drøfte svarene fra seks statsråder rett over nyttår, en opptakt til høringen med alle sentrale personer 18. januar.

Få til stede

— Det er naturlig at Stortinget har høy prioritet når det gjelder sikring av bygning, men man må legge til grunn at det 22. juli ikke var normaldrift i Stortinget og et begrenset antall personer til stede. Dette betyr ikke at Stortinget isolert sett skal sørge for egen sikkerhet, med at politiet vil gjøre det de kan for å ivareta sin funksjon og sitt ansvarsområde, sier POD.

Politiet opplyser at vakthold ved såkalte «skjermingsverdige objekter» ble satt i verk forløpende, ettersom nok mannskaper var tilgjengelig. Oslo politidistrikt fikk hjelp av Forsvaret til å opprette vakthold ved 24 objekter.

POD opplyser at man også fikk kjennskap til de åtte «hatobjektene» i gjerningsmannens manifest og at det ble brukt store ressurser til å sjekke ut disse objektene. (©NTB)