Ifølge lederen for Sea Shepherds avdeling i Australia, Jeff Hansen, ble den hurtiggående trimaranen Ady Gil uten forvarsel pårent og delt i to av den japanske hvalfangstskuta Shonan Maru 2 onsdag.– Shonan Maru 2 kjørte den rett i senk. De kjørte gjennom den og tok med seg en del av skroget, forteller Hansen til Australian Associated Press.

Han mener påkjørselen var med fullt overlegg.

– Vår båt hadde stanset helt opp, og de kom rett ned over den, sier Hansen.

Japans fiskerimyndigheter sier imidlertid at kollisjonen ikke var til å unngå da hurtigbåten plutselig senket farten mens den krysset foran baugen til Shonan Maru.

Hvalfangerne beskylder de seks aktivistene for å ha forsøkt å vikle en trosse inn i propellen til hvalfangstbåten og å ha siktet mot mannskapet med en grønn laserstråle.

De seks miljøaktivistene om bord i hurtigbåten, som hadde kastet stinkbomber mot de japanske hvalfangerne rett før de ble rent i senk, ble reddet. Men en av dem fikk brukket to ribbein, opplyser Sea Shepherd.

Ady Gil, som ble utlånt til Sea Shepherd av en millionær i Hollywood, har gjennomført en jordomseiling raskere enn noe annet fartøy og omtales som en futuristisk båt.

Skroget er av ultralett karbon og kevlar, et spesielt sterkt fibermateriale. Båten, som ligner noe som Batman kunne fly rundt i, antas å ha en verdi på 2 millioner dollar.

– Båten synker, og sjansene for å berge den er små, opplyser Sea Shepherd-lederen Paul Watson.

– Dette er et stort tap for Sea Shepherd. Men tapet av en eneste hval er viktigere for oss, og Ady Gil er ikke tapt forgjeves, sier Watson videre. (©NTB)