Brorskapet skal ha sikret rundt 40 prosent av stemmene i første valgrunde gjennom sitt Frihets— og rettferdighetsparti, ifølge en partikilde. Det endelige resultatet fra første runde er imidlertid først ventet torsdag etter en forsinkelse i telleprosessen.

Også partier som støtter salafisten - en fundamentalistisk retning innen sunniislam - ser ifølge kilden ut til å gjøre det godt.

Dette er en overraskende utvikling som garantert vil bekymre flere enn Israel, skriver nyhetsbyrået AFP.

Hvilken betydning et slikt delresultat vil få til slutt i et valg som går over seks uker, er foreløpig umulig å spå. Men de første resultatene bekrefter spådommene om at Det muslimske brorskap er i ferd med å bli en maktfaktor etter å ha vært både forbudt og forfulgt i løpet av Egypts styrtede president Hosni Mubaraks 30 år ved makten.

Håper på styrket fredsavtale

Uansett utfall håper israelerne å styrke fredsavtalen med Kairo, understreker statsminister Benjamin Netanyahu. Men samtidig bemerker han at det går en «islamistisk bølge» over regionen.

— Vi kan ikke forutsi hvor lenge det vil gå før situasjonen er stabil. Vi må handle ansvarlig og forsiktig. Dette er ikke tidspunktet for rask handling, sa Netanyahu til sikkerhetskomiteen i nasjonalforsamlingen mandag.

Det muslimske brorskap har tatt avstand fra voldsbruk og de senere årene valgt en mer moderat og til dels reformvennlig retning. Men det er uklart hvilken politikk gruppen vil føre fra en eventuell regjeringsposisjon, og ett av de store spørsmålene knytter seg til holdningen til naboen Israel.

Frykter for fremtiden

— Når man følger med fra sidelinjen i Israel mens sentrum av Kairo herjes av dødelige sammenstøt i oppkjøringen til valget, kan man ikke annet enn å frykte for fremtiden, skrev avisen Jerusalem Post i en leder før valget.

De militære makthaverne i Egypt har forsikret israelerne om at fredsavtalen fra 1979 ikke står i fare, men israelske kommentatorer og politikere har ikke lagt skjul på bekymringen knyttet til Det muslimske brorskap.

Blant annet har statsråden Matan Vilnai sagt han tror et nytt regime i Egypt kommer til å undergrave fredsavtalen.

For tidlig

Samtidig har også Israels fiender i Hamas mye å vinne på en seier for Det muslimske brorskap. Brorskapet er av mange regnet som Hamas' moderorganisasjon.

Det er imidlertid for tidlig og unødvendig å trekke fram skrekkscenariene, skriver den liberale avisen Haaretz og flere kommentatorer i Israel.

— Ethvert fremtidig styre i Egypt vet at en krig med Israel vil ha en for høy pris, skriver Giora Eiland, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver, i en kommentar i Yedioth Ahronoth.

— Egypt går inn i en usikker periode som også påvirker oss. Men farene er ikke så store som noen av politikerne og kommentatorene våre spår, sier han.

Uro og demonstrasjoner

Kairo har i oppkjøringen til valget vært preget av ny uro og nye demonstrasjoner, men selve valgavviklingen har til nå stort sett gått rolig for seg.

Nærmere 80 mennesker ble imidlertid såret da ungdommer kastet brannbomber og avfyrte skudd på Tahrir-plassen i Kairo tirsdag kveld.

Valget i Egypt skjer i tre omganger over seks uker. Av de 498 plassene som er på valg i underhuset i nasjonalforsamlingen, skal to tredeler fordeles i henhold til hvilke partier som fikk størst oppslutning. Den siste tredelen går til uavhengige kandidater. (©NTB)