Utenriksminister Hillary Clinton møtte torsdag Burmas reformvennlige president Thein Sein i Naypyidaw, den nye og avsidesliggende hovedstaden militærjuntaen i Burma anla i 2005. Clinton beskrev samtalen som «oppriktig og fruktbar» og understreket at Washington ønsker å støtte opp om det videre reformarbeidet i Burma.

— Selv om de tiltak som alt er satt i verk er uten sidestykke og velkomne, gjorde jeg det klart at dette bare er begynnelsen, sa Clinton etter møtet.

Hun understreket at Burmas ledere må ta ytterligere steg i demokratisk retning, blant annet ved å løslate politiske fanger og få slutt på etniske konflikter.

Clinton gikk også hardt ut mot Burmas samarbeid med Nord-Korea og slo fast at dette må opphøre dersom landet ønsker Washingtons støtte.

Reformvilje

Thein Sein ble innsatt som presidet i mars, og markerte tydelig sin reformvilje da han inviterte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi til private samtaler i august.

Clinton skal også møte Suu Kyi under besøket, som av analytikere blir sett på som et forsøk på USAs side på å ta opp kampen mot Kina om innflytelse i regionen.

Kina har lenge hatt et nært forhold til Burma og har store investeringer i landet. Som for å understreke dette gikk Beijing torsdag ut med en oppfordring til omverdenen om å oppheve sanksjonene mot Burma.

— Alle relevante nasjoner bør oppheve sanksjonene mot Myanmar og bidra til Myanmars stabilitet, sa Hong Lei, en talsmann for kinesisk UD.

Samarbeidsavtale

Kinesiske myndigheter kunngjorde samtidig at landet har inngått en avtale med Burma, Laos og Thailand om å starte felles patruljering på Mekong-elva i grenseområdet som er kjent som Det gylne triangel.

De felles patruljebåtene skal ha Guanlei i Kinas Yunnan-provinsen som base og vil operere fra midten av desember.

Den 4.900 kilometer lange Mekong-elva renner fra Kina og gjennom Sørøst-Asia og utgjør grensen mellom Burma og Laos, og mellom Thailand og Laos.

Kina skal også sende rådgivere til Burma for å bistå med opplæring av sikkerhetspersonell.

Navnestrid

Militærjuntaen i Burma døpte om landet til Myanmar på slutten av 1980-tallet, noe FN tok til etterretning.

Andre land og internasjonale medier har derimot varierende praksis, og mange benytter fortsatt navnet Burma.

Flere etniske grupper i Burma anerkjenner heller ikke navneskiftet og viser til at Myanmar er et navn som historisk sett ble brukt om den største folkegruppen, bamar, og ikke landet som helhet. (©NTB)