Også i Banda Aceh på nordspissen av Sumatra var det en minneseremoni der flere tusen mennesker deltok.

Til sammen 230.000 mennesker mistet livet i 14 land rundt Indiahavet som følge av det voldsomme jordskjelvet 2. juledag 2004 og den påfølgende tsunamien.

I Thailand var nesten halvparten av de 5.395 omkomne og de 2.817 som fortsatt er savnet, utenlandske turister som ferierte langs strendene på Phuket og fastlandet lenger nord og på øya Koh Phi Phi.

Sverige var et av de hardest rammede landene, med 500 omkomne, mens 85 nordmenn mistet livet i katastrofen, de aller fleste i Thailand.

Men hardest rammet var Aceh-provinsen i Indonesia, der anslagsvis 170.000 mennesker omkom i den enorme bølgen som skylte inn over land etter jordskjelvet i havet, som hadde en styrke på 9,3. ## Blomster og bønner

Slektninger av de omkomne og representanter for konsulatene til noen av de 45 landene som mistet sine i Thailand, la blomster og kranser ved minnemuren i Mai Khao, lengst nord på Phuket-øya.

Mandag kveld var det planlagt en seremoni med stearinlys på stranda i Patong.

I Banda Aceh sto guvernør Irwandi Yusuf for seremonien, sammen med gjester fra Japan. Barn som mistet sin familie i katastrofen, plantet 5.000 gule papirblomster med budskap om fred som ble sendt av japanske barn.

Samtidig samlet mange pårørende seg ved massegravene der tusener av døde ble begravet i dagene etter tsunamien.

Ved en massegrav i Siron ba muslimer, kristne og buddhister sammen, mens mange andre i den muslimske provinsen samlet seg i moskeer.

Noen dager før markeringen ble en jente man trodde hadde dødd i tsunamien, funnet et annet sted i provinsen og gjenforent med sine foreldre, ifølge hennes slektninger. Bestefaren hennes sier at hun ble presset til å tigge av sin fosterfamilie til hun ble gammel nok til å stikke av og lete etter sine biologiske foreldre.

Varsling fungerer ikke

Tsunamien i 2004 kom fullstendig overraskende på folk i området fordi det ikke hadde vært noen tsunami i Indiahavet på over 100 år.

Et varslingssystem er siden bygd ut, men en ekspert sier at det ville være like vanskelig å forutse en tsunami i Sør-Thailand i dag som for sju år siden. Ekspertene sier at varslingsbøyene som ble utplassert i havet i 2005, ikke fungerer som de skal fordi de mangler reservedeler.

Så sent som 1. juledag skylte en rekke ekstra store bølger i land langs Thailands østkyst uten at det kom noe varsel.

Statsminister Yingluck Shinawatra vedgikk mandag at varslingssystemet trenger forbedringer.

— Vårt varslingssystem er fortsatt ikke perfekt. Vi trenger å bedre effektiviteten, sa hun. (©NTB)