Canons nye speilrefleks, EOS 70D som har en veiledende utsalgspris på 9990 kroner, er av den interessante sorten. Under det kjente utseendet og størrelsen, som er hentet fra forgjengeren 60D, finner man helt ny teknologi.

Vi var på Canons lansering av 70D og fikk leke litt med nyvinningen.

Kameraet er ikke klart for salg, så vi fikk dessverre ikke muligheten til å ta med oss bilder tatt med kameraet.

Les også: Canon viser frem 70D

Helt ny bildebrikke

Det revolusjonerende med Canon EOS 70D er måten selve bildebrikken fungerer. Alle pikslene er nemlig delt i to, noe som muliggjør fasedetekterende fokus på hver enkelt piksel.

Hver piksel er delt i to. Foto: Canon

Denne måten å dele opp pikslene på skal gjøre 70D mer egnet til videoopptak enn hva tidligere speilrefleksmodeller har vært. Blant annet skal det forhindre at fokusen "jager", altså at den leter frem og tilbake for å finne fokus.

Canon hevder selv at de har testet kameraet med hele 103 forskjellige objektiver og at 70Ds fasefokus skal være kompatible med alle.

Canon EOS 70D med Canon EF-S 18-135 mm f/3.5 — 5.6 IS STM.Foto: Canon

Det lille vi fikk brukt kameraet viste at dette også var tilfelle. Under videoopptak merket vi lite til jaging. Fokusen satt som et skudd, og det virket som om Canon holder det de lover. Riktignok hadde Canon montert på sitt EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv, som er laget med det i tankene at det skal brukes til filming.

Ikke bare videofilming

Samtidig skal det nevnes at den nye bildebrikken ikke bare skal forbedre fokus i videoopptak. Dual Pixel CMOS AF-teknologien er vel så mye laget for stillbildetagning via LCD-skjermen, altså live view.

EOS2070D20Lifestyle2052-OqZKTWAIx6.jpg

Canon EOS 70D med skjermen ute.Foto: CanonCanon 70Ds LCD-skjerm gjorde en god figur. Som på 60D kan den vris veldig mange veier. Den store forskjellen fra forgjengeren er hvordan skjermen oppleves.

Jeg har brukt både Canon EOS 7D og Canon 60D, og må si at den nye skjermen er nærmere 7D enn 60D i skarphet. Berøringssensitiviteten virket også forbedret fra 60D og enklere modeller med berøringsskjerm.

Ønsker man ikke å benytte live view, men heller optisk søker og ordinær autofokus, er selvfølgelig det også mulig. Canon EOS 70D har arvet mye av autofokusen fra Canon EOS 7D og det merkes. Den er på mange måter mer "snappy" enn hva den virker på 60D.

Flere fokuspunkter og større kontroll over fokuspunktene i søkeren gjør at 70D peker seg mer ut som et høykvalitetsentusiastkamera enn hva 60D gjorde. For all del, 60D var ikke et dårlig kamera, langt derifra. 70D føles bare bedre.

Største APS-C-bildebrikke

Som en følge av ny bildebrikke så er det også blitt flere megapiksler. Brikken i 70D har nå 20,2 megapiksler, som er den største APS-C-brikken Canon har. Selv om brikken har flere megapiksler, mener Canon at støyen ved høye ISO-verdier skal være den samme.

Bildebrikken i Canon EOS 70D. Foto: Canon

Ergonomisk er det ingen forskjell mellom 60D og 70D. Har man brukt 60D, vil man ikke merke noen stor fysisk forskjell på de to. Den eneste store forskjellen er at man har en dedikert knapp til å endre fokusmåter på 70D.Fortsetter man å sammenligne 70D med 60D, ser man at søkeren på papiret er større enn hva den er på den forrige modellen. Man går fra en dekningsgrad på 96% til 98%. Begge søkerne har en forstørrelse på 0.95x. Det er ikke store størrelsen, men undertegnede syns det var en markant forskjell. Den nye søkeren virket rett og slett mer oversiktlig og lysere.

Les også: Vår test av Canon EOS 60D

Canon EOS 70D har ikke bare bedre autofokus, skjerm og større brikke. Det har også fått snasne funksjoner som mikrojustering av objektiver og WiFi. Dette fikk vi dessverre ikke testet, men spesielt mikrojustering har vært et stort savn hos mange entusiaster.

Veien videre

Om man skal gjøre seg opp noen tanker om framtiden kan det være spennende å spekulere litt. Canon EOS 70D er første kamera ut med den nye bildebrikketeknologien, men vi blir overrasket om vi ikke hører noen rykter om flere kameraer med samme type.

Et kamera som lenge har vært modent for utskifting er Canon EOS 7D. Ser man på bildebrikken i 70D og hva man kanskje forventer av potensiell 7D Mark II, finner man mye snacks. Bedre autofokus under filming og stillbilde, WiFi og en ny versjon av DIGIC-motoren vil nok være noe av det man ønsker seg i framtiden.

Lurer du på hvordan du kan få mest ut av kameraet ditt? Slik bruker du et speilrefleks