— Vi har gått litt mot strømmen. De fleste flytter ut av byen, sier Kjartan Myredal Thorsen og Anna Christina Borregaard.

Sammen med datteren Isabella (2) og hunden Pingo bor de i Barcode i Oslo sentrum. Barcode ligger bak Opera-huset og består av nybygde høyhus med en silhuett som minner om en strekkode.

Familien Borregaard Thorsen bor i et rekkehus over tre plan mellom Oslo S og Operaen. Rekkehuset kostet 8,3 millioner kroner, pluss parkeringsplass for 600.000 kroner.

I stedet for hageflekk foran og bak huset har de balkong og privat takterrasse, i tillegg til en større felles takterrasse.

— De fleste er positive når vi forteller om vårt valg, og blir stort sett positivt overrasket når de kommer på besøk og ser løsningene og mulighetene vi har i rekkehuset vårt. Men vi møter også folk som synes det er merkelig at vi har tatt et så utradisjonelt valg, sier Borregaard.

Hvor gjennomsnittlig er du?

BLOMSTERENG: Langt over byen leker Isabella i blomsterengen på taket. - Jeg elsker å ha alt så nært. Det jeg liker dårligst er en del udendørsstøy i forbindelse med byggearbeidet i Bjørvika, sier Borregaard. Foto: Marschhauser, Synne Hellum

Så mange flytter ut av byen

Omtrent 60 prosent av alle som flytter til en storby, har flyttet ut igjen innen de er 40 år, ifølge Kjetil Sørlie i Norsk institutt for by— og regionforskning (NIBR). Det gjelder alle født mellom 1950 og 1975. Tallene er fra Statistisk sentralbyrås (SSB) individbaserte flyttehistoriemateriale, gjennom analyser gjort av NIBR.

UTBYGGING: Fra den felles takterrassen kan man se ned på familien Borregaard Thorsens private takterrasse (med rød ring). Foto: Marschhauser, Synne Hellum

Har en innflytterkvinne fått sitt første barn i byen, er sannsynligheten cirka 80 prosent for at hun flytter ut. Men stadig flere familier blir boende lenger i byene før de flytter ut igjen.De som kommer og blir værende enslige, flytter i mye mindre grad ut igjen enn andre. Bare 35–40 prosent har gjort det, innen de er 40 år.

Fem gode grunner til å leie:

— Færre barn enn vi kunne ønske

— Vi dro på visning litt tilfeldig, og så ble vi litt betatt av byhusene. Å bo i rekkehus midt i byen er så sentralt det kan bli. Det er blitt mer utbygget i området de siste årene, med kafeer, spisesteder og badeplassen på Sørenga, sier Thorsen.

Nå har de bodd i Barcode siden påske, og sier de stortrives. Samtidig kjører både Borregaard og Thorsen til hver sin jobb i Asker.

GRØNN FLEKK: I blomsterbedet har de blant annet plantet squash og en rosebusk. Foto: Marschhauser, Synne Hellum

— Det er veldig ålreit å bo såpass sentralt, vi kan gå til alt. Eller komme oss ut av sentrum kjapt, siden vi bor så nær Oslo S, sier Thorsen. - Tror du dere ender i rekkehus på landet på noe tidspunkt?

— Jeg tror ikke vi kommer til å ende i rekkehus på landet. Men jeg kan heller ikke utelukke at vi kanskje ender i et hus i et område tett på byen, sier Borregaard.

Familien er blitt kjent med et annet par i et nabohus som har et barn som er jevnaldrende med Isabella, og en familie med litt eldre barn.

— Generelt er det litt færre barn enn vi kunne ønske. Håper at det blir flere barn her etter hvert, sier Thorsen.

Er skapene overfylte?

Hvor flytter man fra storbyen?

En stor del av dem som har vært i byen og fått barn der, bosetter seg i omlandet til storbyen når de flytter, ifølge Sørlie og SSB.

Nesten 30 prosent flytter tilbake til hjemkommunen, 17–18 prosent har flyttet tilbake til hjemkommunen når de er 40 år.

HAGEFLEKKER: Naboenes private «hager» ligger på rad og rekke på bygningens laveste tak, med høye bed som gjerder. Foto: Marschhauser, Synne Hellum

Resten som flytter ut igjen med barn blir boende mer sentralt enn hjemkommunen, men flytter gjerne tilbake til en mer sentral del av fylket eller landsdelen de er fra. Nordmenn er ekstremt kortreiste, ifølge Prognosesenteret.

Aller helst flytter vi innen samme kommune, folk vil fortsette å bo i området de kommer fra. Vi flytter gjennomsnittlig 35 kilometer, enda kortere i de tettest bebodde områdene.

I 2015 flyttet 245.700 stykker innenlands over kommunegrensene, ifølge SSB. 57 prosent flyttet kort, 456.100 flyttet innenfor egen kommune.

SER ETTER TOG: Familiens nærmeste nabo er Oslo S. Høyhusene rommer omtrent 10.000 ansatte og kun 400 boliger. Foto: Marschhauser, Synne Hellum

Flere bolignyheter:Fikk nok av hus og hage – flyttet tilbake til byen