Trener Bengt-Åke Gustafsson ville helst ha bare NHL-spillere på sitt Tre Kronor for å ha en sjanse til å ta et VM-gull. Nå har han en god blanding av hjemlige spillere og utenlandsproffer. Spørsmålet er om det er godt nok.

Canada har 22 mann fra NHL og en fra KHL (den russiskdominerte ligaen). Sverige møter canadierne i fredagens annen semifinale, og tiden får vise om Gustafsson får rett.

Svenskene har levert litt ujevn innsats i VM. De vant med klare 7-1 over Østerrike. Så tapte de for Latvia etter straffer, men slo USA etter forlengning. I mellomspillet førte de kampen mot regjerende mester Russland før de tapte i forlengning. Så avsluttet svenskene med klare seirer over Sveits og Frankrike.

Tsjekkia, som innledningsvis valset over Norge i gruppespillet og vant med 5-2, har falt i kvalitet under mesterskapet. Laget med den tidligere store NHL-stjernen Jaromir Jagr endte på tredjeplass i mellomspillet. Det ble satt spørsmålstegn ved målvaktsspillet, og ekspertene har fått rett – det holdt ikke mål.

I kvartfinalen mot Sverige vant Tsjekkia skuddstatistikken klart, men Färjestad-målvakt Jonas Gustavsson reddet stort sett det som kom.

Mattias Weinhandl og Dick Tärnström ga Sverige to måls ledelse i midtperioden. Svenskene hadde sjansen til å punktere kampen da tsjekkerne fikk to mann utvist, men Kristian Huselius rotet med pucken, og Petr Cajanek reduserte.

Da veteranen Kenny Jönsson gjorde 3-1 med under to og ett halvt minutt før slutt, var kampen kjørt.