FotballLandslagstrening NorgeBislett 4.10.06Foto: Kasper WikestadFør Hellas - NorgeOla Bye Rise instruerer Anders Rambekk Foto: Digitalsport

— Den ballen er på ingen måte lagt død. Jeg ble ikke skremt av året som sjef, det ga egentlig bare mersmak. Jeg vet hva jeg kan, hva jeg står for, og er åpen for å lede et lag igjen. Det handler om timing, sier By Rise til Aftenposten.

Trønderen har levd et fotballiv i skyggen av menn som Nils Arne Eggen, Trond Sollied og Åge Hareide. Da han til slutt fikk sjansen på toppen, i Rosenborg i 2004, fikk han sparken etter en kontroversiell og pinlig prosess. Selv ikke seriegullet kunne hjelpe ham.

— Vi vant serien. Kom til Champions League. Og jeg måtte gå.

- Det er vel ikke hele historien?

— Som trener må man ha tillit. På en måte presset jeg meg selv ut, fordi jeg stilte et kabinettsspørsmål noen runder før slutt. Hadde jeg ikke gjort det, hadde vi ikke vunnet serien, hevder By Rise.

Og signaliserer at temaet ikke er på favorittlisten hans. 46-åringen har ikke noe ønske om å lage støy på Lerkendal.

— Hva tror du hadde skjedd om du hadde hatt Tørums serieresultater (5. plass i serien)?

— Det må du spørre dem om. Jeg vil ikke synse. Jeg ser mye, og tenker mitt. Det finnes verre ting her i livet enn å vinne seriegull, spille mesterliga og få høre "nei, siden du spør så har du ikke tillit", ler han.

Tre av de store.

Åge Hareide overtalte Ola By til å ta permisjon fra NRKs "Her og nå" i fjor sommer, da Stig Inge Bjørnebye tok over Start. Den tidligere keeperen er vant til å være nummer 2. — Nils Arne, Trond og Åge er alle på internasjonalt A-nivå - på hver sin måte, mener han, og ramser opp:

— Nils var klubbyggeren, strategen over tid, og hovedaksjonær i Rosenborgs internasjonale eventyr. Et offensivt unikum. I historisk perspektiv vil det han har gjort bli stående igjen som noe som er vanskelig å matche.

— Trond Sollied hadde jeg et veldig positivt år med (1998). Han har alltid vært en smart fyr, han har bestandig plukket opp kunnskap og lagt den inn i opplegget sitt over "slik vil jeg trene lag". Han er en bedre lytter som trener enn han var som spiller.

— Åge har en unik bred erfaring, med seriegull i Sverige (Helsingborg) og Norge (RBK), i tillegg til at han la grunnlaget for et gull i Danmark (Brøndby). Han kan også se tilbake på en spillerkarriere i England. Det er ikke så mange i Norge som har så bred erfaring, og han har bestått alle prøvene han har vært nødt til å bestå, sier Ola By Rise.

Ingen koffertbærer.

Hans hovedoppgave på landslaget er å analysere Norges motstandere. Nå har han hodet fullt av Moldova og Hellas. Når han ser video av lagene Norge skal ut mot, ser han alltid etter hvor åpningene og løsningene ligger.

— Norge har ingen muligheter mot de store nasjonene dersom vi ikke bruker det vi er gode på. Nå synes jeg vi har konturene av et spennende lag. Vi ser selvsagt sårbare, jeg har fått tekstmeldinger av typen "hva skjer om John Carew blir skadet?", men jeg synes vi er i ferd med å få til både stabilitet og en viss forutsigbarhet, mener han.

By Rise vil ikke si hvor viktig han har vært i Norges positive 4-3-3-flørt.

— Du får meg aldri til å si at jeg har påvirket Åge i riktig retning. Jeg snakker nesten daglig med ham, men det er han som tar de endelige avgjørelsene, og han er sterk på intuisjon. Jeg føler samtidig at han respekterer jobben jeg gjør. Det er viktig ikke bare være en koffertbærer!