TYSKLAND — ITALIA 1-1, 6-5 på straffesparkkonkurranse

Tyskland hadde aldri tidligere slått Italia i et EM- eller VM-sluttspill. Den statistikken skulle ende i Bordeaux lørdag kveld. Etter en vanvittig straffekonkurranse er Tyskland klare for semifinale i årets EM på bekostning av Italia.

Etter en kvalitetsmessig bra, men forsvarsorientert og gjerrig fotballkamp, der lagene fikk hver sin scoring i løpet av 120 minutter, måtte altså kampen avgjøres på straffer. Der bommet tre tyskere, mot fire for Italia.

BLE HELTEN: Tysklands keeper Manuel Neuer gjorde avgjørende redninger i straffekonkurransen mot Italia. Foto: REUTERS/Michael Dalder Livepic/NTB scanpix

Da åtte spillere på hvert lag hadde skutt, ble Manchester United-spiller Matteo Darmians bom avgjørende. Jonas Hector avgjorde for Tyskland på det påfølgende skuddet.I semifinalen møter Tyskland vinneren av kvartfinalen mellom Frankrike og Island i Marseille 7. juli.

— Jeg er stolt av spillerne. De ga virkelig alt, sa den italienske landslagssjefen Antonio Conte etter kampen ifølge BBC.

Gjerrige lag

Den tyske treneren Joachim Löw hadde tatt grep for å få sin etterlengtedemesterskapstriumf mot rivalen. Löw hadde justert formasjonen og sendte sine menn ut i en slags 3-4-2-1, ikke ulikt Antonio Contes forsvarssterke italienske mannskap, som har stilt i en 3-5-2-formasjon i dette mesterskapet.

Som forventet fikk vi se to lag som imponerte med godt og kontant forsvarsspill. Både Italia og Tyskland hadde god kontroll på hverandre og frykten for å gjøre den ene tabben som kunne føre til scoring var åpenbar.

MÅTTE UT: Sami Khedira skadet seg. Foto: NTB scanpix

Et skjær i sjøen for Joachim Löw og Tyskland var det at Sami Khedira måtte ut med skade allerede etter et kvarters spill. Rutinerte Bastian Schweinsteiger erstattet Juventus-spilleren på den tyske midtbanen.Lagene fikk hver sin målsjanse før hvilen, begge i omgangens siste minutt. Først fyrte Thomas Müller av fra ti meters hold, men Gianluigi Buffon hadde kontroll i Italia-målet.

Like etter slo Emanuele Giaccherini inn fra venstre. Stefano Sturaro kom i stor fart og avsluttet fra kort hold. En god inngripen av Jérôme Boateng avverget scoring, og det sto 0-0 til pause.

Tysk overtak

Andre omgang ble mye som den første. Ingen av lagene var interessert i å ta for store sjanser, og angrepsspillet var uspennende de første minuttene etter pause.

Tyskland fikk en kjempesjanse ti minutter ut i omgangen. Mario Gómez tok ned en gjennombruddspasning og Thomas Müller fikk ballen. Men det vil seg ikke for den tyske storscoreren fra tidligere mesterskap. Alessandro Florenzi blokkerte Müllers skudd med en akrobatisk manøver på streken.

Den lille tendensen man kunne se av kampen ga et visst tysk overtak, og det ga uttelling 20 minutter ut i andre omgang.

1-0: Mesut Özil scoret først i Bordeaux. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix

Et langt fremspill fra keeper Manuel Neuer nådde Gómez, som slo igjennom venstreback Jonas Hector. Hector fant Mesut Özil inne i feltet, og Özil satte ballen sikkert i mål bak Buffon. 1-0 til Tyskland og forsvarsspillets mestre Italia var tvunget til å angripe.

Utligning på straffe

Bare fire minutter etterpå måtte Buffon gjøre nok en redning da Özil spilte gjennom Gómez, som avsluttet med et slags hælspark. Men like etter måtte Tysklands spiss ut med skade. Julian Draxler kom inn.

Italia fikk en mulighet da Graziano Pellè møtte et innlegg fra seks meters hold, men avslutningen gikk til side for mål.

KLØNETE: Jérôme Boateng handser og Italia får straffe sent i andre omgang. Foto: Michael Zemanek / BPI / Digitalsport

Så grep Tysklands majestetiske midtstopper Boateng inn på klønete vis da han handset i feltet på et italiensk innlegg. Den ungarske dommer Viktor Kassai var ikke i tvil, og Italia fikk straffe.Leonardo Bonucci hadde stålkontroll på nervene og satte det godt plasserte straffesparket sikkert i mål. 1-1 i Bordeaux.

1-1: Leonardo Bonucci utligner for Italia på straffespark. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Livepic/NTB scanpix

Kampen var helt klart mer åpen etter scoringene. Tyskland hadde mest ball, men Italia viste farlige tendenser på kontringer. Mattia De Sciglio sendte ivei et farlig skudd fra langt hold tre minutter før full tid, men venstrekantens forsøk strøk stolpen bak Neuer og gikk like utenfor.Og selv om Tyskland hadde et visst trykk i de siste minuttene, ble det ekstraomganger. Der skjedde aldri det helt store. To slitne lag hadde nok med å holde hverandre unna, og vi fikk straffesparkkonkurranse for tredje gang i årets EM-sluttspill.

Den ble preget av mange bommer i den ordinære runden med fem fra hvert lag. Lagene var mer treffsikre når skytterne måtte frem én og én.

Til slutt ble Matteo Darmians bom avgjørende. Jonas Hector fikk æren av å sette inn avgjørelsen for tyskerne.

TYS: Jonas Hector, MÅL, 5-6

NB: I semifinalen møter Tyskland vinneren av kvartfinalen mellom Frankrike og Island. De to møtes i Paris søndag kveld. Semifinalen spilles i Marseille 7. juli.