Det er fredag 30. september. Verdens beste mannlige skiløper, norske Martin Johnsrud Sundby, er alt utestengt i to måneder for brudd på dopingreglene.

Fire dager før verdens beste kvinnelige skiløper Therese Johaug får beskjed om at hun har testet positivt på det anabole steroidet clostebol, sender Statsministerens kontor (SMK) ut et brev:

"Norge har et sterkt engasjement og tradisjon for å fremme en ren idrett", skriver statsminister Erna Solberg (H) i brevet som Aftenposten har fått tilgang til.

Skrøt av Norges antidopingarbeid

Brevet er en støtteerklæring for parti— og regjeringskollega Linda Hofstad Helleland (H).

Den samme fredagen har kulturministeren, som også er idrettsminister, fremmet sitt kandidatur til den ledige visepresidentstillingen i Verdens antidopingbyrå (WADA).

"Som idrettsminister vil jeg understreke mitt sterke engasjement i kampen for en dopingfri idrett, for rene utøvere og en lik konkurransearena for alle. En ren idrett er ytterst viktig for idrettens integritet", skriver Hofstad Helleland.

"Jeg er stolt av at Norges rykte som en av de ledende antidoping-landene i verden", fortsetter hun.

Brevene fra statsministeren og kulturministeren er sendt til en komité (CAHAMA) i Europarådet som har en koordinerende rollen for europeiske myndigheters samarbeid med WADA.

Det er denne komiteen som nå skal fremme en europeisk kandidat til det sentrale antidopingvervet.

I løpet av noen måneder har både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby vært inblandet i dopingsaker. Foto: NTB Scanpix

Inviterte WADA-presidenten til Oslo

Brevene fra Regjeringen sendes få dager etter at WADA-president sir Craig Reedie besøkte Helleland, på hennes invitasjon, for å diskutere utfordringene WADA står overfor og arbeidet for en ren idrett.

"Doping undergraver idrettens kjerneverdier og truer dens integritet. Dersom det er tvil om riktig vinner står på toppen av seierspallen, står hele idrettens troverdighet på spill", het det i enfelles uttalelse Kulturdepartementet, Norges olympiske og paralympiske komité (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) som WADA-presidenten fikk overlevert under møtet.

Det årlige pengebidraget fra Norge til det internasjonale antidopingorganet har nesten doblet seg de siste fem årene. Mens det for fem år siden ble overført 657.000 kroner fra den norske regjeringen, er tallet i år på nesten 1,2 millioner kroner.

Ambassadene fikk instruks fra Brende

Utenriksminister Børge Brende (t.h.) sendte ut et støttebrev for kandidaturet til Linda Hofstad Helleland til alle utenriksministrene i Europarådet. Også statsminister Erna Solberg sendte ut sin støtte til Europarådets komité for koordinering med WADA. Her på landskamp sammen med fotballpresident Terje Svendsen.

Mandag 3. oktober, dagen før Therese Johaug får vite om sin positive dopingprøve, sender Utenriksdepartementet ut en e-post til over 30 norske ambassader i Europa som merkes med "HASTER" i emnefeltet.

Det er en instruks med en støtteerklæring fra utenriksminister Børge Brende (H) til Linda Hofstad Hellelands kandidatur til WADA-toppvervet.

"Det er ytterst viktig å sørge for at det internasjonale antidopingarbeidet gis den høyeste prioritet", skriver Brende i brevet, som skal sendes til utenriksministrene i medlemslandene i Europarådet. Alle utenriksstasjonene skal fremme kulturministerens kandidatur.

Alle verdensdelene kan sende inn en kandidat til vervet. Innen 24. oktober skal ministerkomiteen i Europarådet ha sendt inn sin Europeiske kandidat til WADA.

Ønsker ikke å svare

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsker ikke å svare på spørsmål fra Aftenposten om de to dopingsakene med Johnsrud Sundby og nå senest Therese Johaug vil påvirke hennes sjanser til å bli valgt til visepresident.

"Det er fortsatt prosess rundt dette vervet, og det er ikke naturlig å svare før det er avklart", skriver departementet i en e-post.

Det er styret i WADA som velger visepresident. Det vil skje i november. Fristen for å sende inn kandidater er 24. oktober.

Dersom Linda Hofstad Helleland skulle bli utnevnt til ny visepresident i WADA, vil hun kombinere dette med jobben som kulturminister.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: — 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: