HELTEN: Keeper Ricardo kastet hanskene før han satte inn den avgjørende straffen. FOTO: DIGITALSPORT

Målvakten Ricardo ble Portugals helt da han reddet Darius Vassells straffespark og deretter tok ballen igjen, la den til rette og sparket den i mål til 6-5-seier etter 2-2 i selve kampen. David Beckham og Vassell bommet på to av Englands syv straffespark.

Portugal måtte ha straffespark for å avgjøre fordi Frank Lampard utlignet innbytter Rui Costas tilsynelatende vinnermål fem minutter før slutt i annen ekstraomgang, men måten Scolari berget kampen på med djerve bytter var imponerende.

Et kvarter før slutt, da England hadde forsvart Michael Owens ledermål i 72 minutter, byttet han ut lagkaptein og bestemann Luis Figo for å sende innpå Helder Postiga. Publikum skjønte ingenting da «7» kom opp på fjerdedommerens tavle. Det gjorde heller ikke Figo, og da han forsto ble han så sint at han gikk ut over kortlinja, marsjerte langs tribunene og gikk rett i garderoben uten et blikk på Scolari eller benken.

Dermed gikk han glipp av det som skjedde sju minutter senere, da den første innbytteren Sabrosa Simao la inn fra venstre og Postiga stanget inn 1-1. Portugal hadde presset på og vist masse fin fotball, men uten å være veldig farlige. Ekstraomgangene ble derimot et portugisisk stormløp, med engelske panikk-klareringer i rask rekkefølge, og den tredje innbytteren Rui Costa lot til å avgjøre med et knallskudd fra 20 meter som føk i mål via tverrliggeren.

Men i det 115. minutt tok Beckham corner fra høyre. John Terry vant i lufta, og Lampard banket ballen i mål. Dermed falt avgjørelsen på strafferulett, der det beste laget hadde mest flaks — og en riktig keeperhelt.

— Alle seirer smaker søtt, men denne mer enn de fleste. Etter alt som skjedde var avslutningen spektakulær, og jeg gratulerer hele Portugals folk, sa Scolari.

Bedre uten den beste

Figo hadde vært Portugals klart beste spiller og hadde en fot med i nesten alt de skapte av trøbbel for England. Det siste han gjorde før han ble byttet ut var et langskudd som David James med nød og neppe reddet via stolpen.

Men Scolari var ikke redd for å trampe stjernene på tærne da han førte Brasil til VM-tittel for to år siden, og han har gjort det igjen. Han har byttet ut seks mann i startoppstillingen som startet EM, blant dem stjerner som Rui Costa og Fernando Couto, og gjort laget bedre.

Slik var det også torsdag. Portugal ble bedre da Figo gikk ut. Dessuten viste de moral og vilje i tillegg til den eminente teknikken vi er vant til å oppleve derfra, og det ble til sist for mye for et innbitt og i perioder velspillende England som mistet sin EM-helt Wayne Rooney med skade etter halvspilt førsteomgang.

England følte seg snytt for seieren i siste ordinære minutt da Sol Campbell nikket David Beckhams frispark i tverrliggeren, sendte returen i mål med hodet og ble tvilsomt avblåst for angrep på keeper. Så lite skilte torsdag.

Vendte kampen

Portugal fikk samme start som i EMs åpningskamp, ved å gi bort et mål i de første minuttene av kampen. Denne gangen var midtbanekrigeren Costinha synderen, da kampen var drøyt to minutter gammel. Han ville stusse et langt engelsk framspill tilbake til keeper, men Owen kom mellom og gjorde en slags piruett før han med utsiden lurte ballen på akrobatisk vis over keeper Ricardo.

England kom på banen med svarte sørgebind for å hedre 28-årige Stephen Smith som ble knivdrept på Rossio-plassen i Lisboa tidligere i uka, og med åpenbar vilje til å kjempe hardt og løpe langt for å sikre Englands annen semifinaleplass noensinne i et sluttspill på fremmed jord.

Det fikk de bruk for, for scoringen var som å røre i et portugisisk vepsebol. Figo og Cristiano Ronaldo, som stadig byttet flanke, herjet etter tur med Englands høyreback Gary Neville selv om han fikk hjelp av David Beckham straks en av dem fikk ballen. Playmaker Deco skapte farlige situasjoner med eminent teknikk og blikk, og Nuno Gomes kom til flere farlige avslutninger.

Avslutningene sto ikke i stil med spillet, og England var faktisk vel så farlige, særlig takket være Owen som ser ut til å ha hatt godt av å få kose seg litt i skyggen av Rooney. Han var livsfarlig torsdag og stilte Portugals forsvar flere spørsmål de ikke maktet å besvare tilfredsstillende. Han tvang keeper Ricardo til en kjemperedning i det 30. minutt og kunne ha punktert kampen for England.

Men akkurat som i VM for to år siden tapte England kvartfinalen etter et ledermål av Owen, og med Luiz Felipe Scolari på motstanderens trenerbenk. Det er Portugal som får møte Nederland eller Sverige i semifinale neste uke.