TRONDHEIM: Et drøyt døgn etter at idrettspresident Tom Tvedt, visepresident Kristin Kloster Aasen og generalsekretær Inge Andersen var inne på møte nummer to hos kulturminister Linda Hofstad Helleland, sendte statsråden ut en pressemelding hvor det går frem at hun krever full åpenhet fra Norges Idrettsforbund.

I tilskuddsbrevet til idretten for 2017 blir stilt krav om innsyn for allmenheten i regnskap ned på bilagsnivå for idrettsforbundets sentralledd.

Kravene blir gjort gjeldene fra 1. januar 2017. I tillegg forventer Helleland at idretten vil praktisere åpenhet for allmennheten om blant annet anskaffelser, rammeavtaler og styrevervregister. I pressemeldingen går det frem at hun oppfordrer idretten til selv å klargjøre særforbundenes forhold til den nye åpenhetskulturen.

Gjelder sentraladministasjonen

— Dette for sentraladministrasjon, alle de ansatte på Ullevaal, forklarer kulturministeren til Adresseavisen.

— De får 90 prosent av sin finansiering fra staten, og den velger de å motta. Jeg gir ikke direkte finansiering til kretser, særforbund og idrettslag. Derfor mener jeg det er riktig at det er sentraladministrasjonen som får disse kravene, men jeg ber om at idretten klargjør praksisen i alle særforbund, fortsetter hun.

Ola Bernhus kommenterer:

Statsråden gjorde det tidlig klart at hun heller ikke var fornøyd med det andre møtet med toppledelsen i norsk idrett. Tvedt, Kloster Aasen og Andersen la frem reiseregninger for presidenten og generalsekretæren på mandagens møte, i tillegg til at det ble satt ned et åpenhetsutvalg ledet av John G. Bernander.

Dette var ikke nok for Helleland.

Går mot Asphjell

— Jeg går mye lenger, fastslår hun til Adresseavisen.

De nye kravene vil gjelde fra 1. januar 2017, men statsråden oppfordrer Norges Idrettsforbund til å praktisere åpenhet fra dags dato.

Idrettsstyremedlem og tidligere visepresident Jorodd Asphjell uttalte til Adresseavisen i går at han frykter økt åpenhet vil bli en begrensing, skape mer byråkrati og svekke idrettsmakta utenfor Oslo. Denne argumentasjonen er ikke Helleland med på.

— Det tror jeg ikke det er mange andre enn Jorodd Asphjell som frykter, svarer hun.

Vil unngå byråkrati

Kulturministeren er opptatt av at kretser og idrettslag ikke skal påføres ytterligere byråkrati.

— De skal bruke tiden på barn og unge, poengterer hun.

Et av temaene som har dukket opp i debatten som har rast de siste ukene er idrettsforbundets kostnader i forbindelse med OL i Sotsji i 2014. Kostnadene knyttet til oppholdet for idrettstoppene er ikke kjent. Helleland har ingen planer om å kreve at dette kommer på bordet.

— Jeg mener at jeg ikke kan gi kravene tilbakevirkende kraft. Jeg har vært kulturminister siden desember. Som øverste leder for idretten må jeg sørge for at det praktiseres full åpenhet og at vi har systemer for fullt innsyn. Jeg oppfordrer til å gi fullt innsyn, men kan ikke pålegge det fra i dag. De får en oppfordring til å være mer åpne og så er det opp til dem.

Hun sier dette om initiativene fra idrettstoppene mandag morgen.

— For meg er det viktig at idretten som demokratisk folkebevegelse får styre seg selv. Derfor ga jeg dem to muligheter for å komme med tiltak som sikrer den legitimiteten som trengs. Når de ikke kom langt noe i sine forslag, mente jeg at det var min plikt å gripe inn og få fullt innsyn. Jeg er veldig glad i norsk idrett og fantastisk imponert over arbeidet som gjøres i idrettslag hver dag. De må ha en forsikring om at alle dugnadstimene og pengene går til barn og unge, sier Helleland.