I en pressemelding skriver UD at de har fått opplyst fra en dommer i saken at det ikke er praksis i den delen av Irak hvor Osman sitter fengslet, for å gjennomføre dødsdommer. Dette er ingen garanti på at Osman er trygg, mener Meling. — Ifølge Petter Eide i Amnesty International har det vært 40 henrettelser i Irak bare de siste månedene. Jeg forholder meg også til min klient som refererer til at en til to medfanger har blitt henrettet mens han har sittet der, sier Meling til NTB.

Da det ble kjent at Osman fryktet at dødsdommen mot ham kunne settes i kraft denne uken, skrev UD et brev til de regionale myndighetene i Nord-Irak. I brevet understreker de det norske synet på dødsstraff.

I tillegg opplyser UD at de følger saken nøye gjennom ambassaden i Amman.

A- og B-statsborgereMeling tror at norske myndigheter nå har innsett alvoret i situasjonen, men mener at det er ganske sent.

Han frykter at det at Osman ikke er etnisk norsk har hatt betydning for hvor mye norske myndigheter har presset på for å få omgjort dødsdommen.

— Omar har både norsk og irakisk statsborgerskap, og dette vanskeliggjør situasjonen. Men det betyr likevel ikke at norske myndigheter kan velge å se bort fra at han er norsk. Vi kan ikke operere med A- og B medlemskap i Norge, sier Meling.

— Ikke til å stole påSjefen for sikkerhetspolitiet i Sulaymaniya der Osman sitter fengslet, Sarkawt Husen Jalal, avviser ovenfor Dagbladet at Omar kan komme til å bli henrettet. Denne garantien er heller ikke god nok ifølge Meling.

— Mannen som uttaler seg er den samme mannen som torturerte vitner under Krekar-saken, slik at disse ikke kunne brukes. Han er ikke til å stole på, slik jeg ser det, sier han.

— Selv om dødsdommen aldri blir satt ut i praksis, så er det tortur for min klient å leve i en slik utrygg situasjon. Vi kan ikke leve med at en norsk statsborger lever under slike forhold, sier Meling.

Dømt til dødenOsman ble mars i fjor dømt til døden ved henging for drapet på sin kone Marita Strøm. Fredag ringte Osman Meling fra fengselet i Irak og fortalte at flere av de dødsdømte skulle henrettes etter at den muslimske fastemåneden ramadan var avsluttet. Han uttrykte da bekymring for at han kunne være blant dem som sto på dødslisten. (©NTB)