-Jeg finner trøst i det gamle løftet. Det for fikk vi det opp på veggen, sier Kjell Vidar Fjellstad. Han kjemper sitt livs kamp - og er skuffet over norske myndigheter. På veggen står: "Som dagen er skal din styrke være".

VENNESLA: — Staten sier jeg må klare meg selv. Deretter krever den altså 25 prosent avgift for at jeg greier meg selv. Jeg synes det er forferdelig, sier Kjell Vidar Fjellstad.

Han synes ordet «merverdiavgift» blir ganske spesielt i denne sammenhengen.

45-åringen har nyrekreft. Operasjonen i januar skulle løse det meste, men så kom spredningen til lungene.

-Jeg finner trøst i det gamle løftet. Det for fikk vi det opp på veggen, sier Kjell Vidar Fjellstad. Han kjemper sitt livs kamp - og er skuffet over norske myndigheter. På veggen står: "Som dagen er skal din styrke være".

Vært i banken

Nå kan ikke Sørlandet sykehus gjøre mer med vanlig behandling. Fjellstad er en av pasientene som har fått informasjon om at han kan prøve immunbehandling, som han må betale selv. Det offentlige tilbyr ikke medisinen ennå.

Lars Vorland er leder Beslutningsforum for nye metoder. Han sier nemnda på sitt møte 26. september godkjente pembrolizunab for lungekreft. Nivolumad for blant annet nyrekreft kan komme til vurdering i slutten av oktober.

Det er for at Kjell Vidar skal leve lenger og kanskje bli helt frisk vi gjør dette, ikke for å fylle statskassa.

Kjell Vidar og kona Hilde Fjellstad har allerede vært i banken og lånt 250.000 kroner til de første seks behandlingene med nivolumab fram mot jul. Håpet er at myndighetene har godkjent behandlingen før Kjell Vidar er ferdig med første runde.

Slag i ansiktet

— Jeg orker nesten ikke tenke på hvis behandlingen virker for Kjell Vidar utover høsten og staten sier nei til å begynne å betale. For hva gjør vi da, sier kona Hilde Fjellstad (43)

— Momskravet kom på toppen av alt som et slag i ansiktet. Det er for at Kjell Vidar skal leve lenger og kanskje bli helt frisk vi gjør dette, ikke for å fylle statskassa, fortsetter hun.

Agder-benken tar opp

Den uttalelsen forstår stortingsrepresentant Hans Fr. Grøvan (KrF) godt. Han vil nå be helseminister Bent Høie se på momsspørsmålet.

— Vi må få opp farten på innføring av nye medisiner, men et sted vil det likevel alltid gå en grense for hva som prioriteres i helsevesenet. Vi bør se på momskravet mot de pasientene som kommer i en situasjon hvor de må betale selv, mens de venter på at godkjente medisiner tas i bruk, sier Grøvan.

Les også:

Les også:

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) Foto: Tone Sandberg

Aps Kari Henriksen er enig. Hun vil sende skriftlig spørsmål til finansministeren:— Lik mulighet til helsetjenester er viktig, og en mulighet kan være momsfritak, en annen er momsrefusjon. Den medisinske utvikling gjør at dette vil ramme stadig flere. For dem bør vi finne bedre løsninger, sier Henriksen.

Samtidig mener hun den egentlige løsningen, også for å unngå et todelt helsevesen, er at regjeringen ruster opp sykehusøkonomien. Hun mener de så langt svikter egne løfter med minst to milliarder kroner. Hun etterlyser ordning med pasienttilpasset medisin.

Frps Åse Michaelsen sier hun vil ta Fjellstads sak opp i budsjettbehandlingen i Stortinget.

— Norge har nok av penger og trenger ikke denne momsen. Jeg skal gjøre det jeg kan for at disse familiene får det lettere, sier hun.

Les også:

Kronerulling

Mens politikerne prater, mobiliserer vennekretsen til ekteparet Fjellestad med kronerulling.

— Rett før jul er første behandlingsperiode over og Kjell Vidar får beskjed om medisinen virker og om han bør fortsette. Det valget familien tar da, skal ikke handle om penger, sier venninne Nancy Gautestad.

Sammen med Anders Tveide håper hun å reise flere hundre tusen kroner. Facebook-gruppa «Gi Kjell Vidar en mulighet til å leve» ble opprettet for to dager siden.

Tankekors

— Vi må bare respektere at det er moms på legemidler i Norge, men det er et tankekors at staten har inntekter på pasienter som betaler selv for livsviktige kreftmedisiner, sier adm, dir Grethe Aasved i Aleris Helse, det private sykehuset som skal behandle Kjell Vidar Fjellstad.

Les også:

Løsningen er at industrien raskere leverer dokumentasjon på effekt og er villig til å redusere prisen til det nivået som ellers er akseptabelt i helsetjenesten.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Steinar Vindsland

Helseministeren vil ikke endreHelseminister Bent Høie sier at momsfritak på noen legemidler vil være urettferdig og i strid med hvordan man prioriterer i helsevesenet.

— Som stortingsrepresentant Grøvan er klar over vil et eventuelt momsfritak på legemidler som pasientene betaler selv, fordi det ikke er tatt i bruk av den offentlige helsetjenesten, måtte bevilges over statsbudsjettet, sier Høie til Fædrelandsvennen og fortsetter:

— Det vil med andre ord si at penger som ellers skulle bli brukt til å finansiere behandling som er prioritert av det offentlig, vil bli brukt til å delfinansiere behandling som ikke har en pris som står i samsvar med effekten. En slik ordning hadde også bare nådd de pasientene som selv har råd til å betale resten selv. Det hadde vært urettferdig og i strid med hvordan en prioriterer i helsetjenesten, sier Høie.

Han mener løsningen ligger et helt annet sted:

— Løsningen er at industrien raskere leverer dokumentasjon på effekt og er villig til å redusere prisen til det nivået som ellers er akseptabelt i helsetjenesten. Det ser vi nå heldigvis skjer på flere områder, nå sist denne uken for lungekreftpasientene.