PORT-AU-PRINCE (HAITI): — Siden mandag ettermiddag har vi måtte holde oss hjemme. Vi bor i et solid murhus, og har aldri vært i noen fare. Vinden feier over oss, men kraftig regn er det vi i hovedstaden Port-au-Prince merker mest, sier Kjell Erik Eriksen.

Ikke siden 1954 har den fattige republikken i det Karibiske hav opplevd et så kraftig uvær som det som tirsdag morgen, lokal tid, rammet landet. En rekke hjelpeorganisasjoner har varslet at Haiti vil bli særdeles hardt rammet.

Kjell Erik Eriksen har siden februar tjenestegjort på Haiti for FN. Hans oppgave er å kurse politietterforskere og dommere i etterforskning av seksuelle overgrep. Sammen med andre utenlandske polititjenestemenn skal han også hjelpe til med å etablere en sentral etterforskningsenhet for seksuelle overgrep i hovedstaden.

— Nå regner det noen helt forferdelig her, men vi har foreløpig både strøm, nett og vann. Orkanen har ifølge lokale medier rammet de sørlige områdene på Haiti mye hardere.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Agder politidistrikt tjenestegjør på Haiti. Nå søker han tilflukt i likhet med resten av innbyggerne i Port-au-Prince. Foto: Privat

Da Fædrelandsvennen snakket med Kjell Erik Eriksen klokka 20.30 norsk tid tirsdag og 13.30 lokal tid, hadde han og kollegene hans ikke vært utenfor huset på 24 timer. Han hadde derfor ingen oversikt over hvor store skader vinden, regnvannet og høy flo hadde forårsaket i hovedstaden.

Presidentvalg til søndag

— Jeg og andre utenlandske politikolleger skal etter planen reise nordover og bistå med sikkerhetsopplegget rundt søndagens presidentvalg. Det var uro rundt første valgrunde, og det er usikkert om hvordan uværet vil påvirke valget om det i det hele tatt blir mulig å gjennomføre. Et annet spørsmål er hvordan det nå blir å ta seg fram på veiene. Infrastrukturen på Haiti er elendig. Verst er det nok likevel for de mange fattige som lever i provisoriske skur i slumomårder, sier Kjell Erik Eriksen.

Store ødeleggelser

Dette er den verste stormen Haiti har opplevd på flere tiår, og ødeleggelsene vil uten tvil bli omfattende, sier Marc Vincent, representant for Verdens barnefond UNICEF i Haiti.

En mann passerer en oversvømt gate i Port-au-Prince. Foto: Reuters

Han er spesielt bekymret for at mange barn vil bli rammet av smittsomme sykdommer. Det er allerede meldt om 27.000 mistenkte tilfeller av kolerasmitte så langt i år, i et land som fortsatt sliter med å bygge seg opp etter det voldsomme jordskjelvet i 2010. 55.000 mennesker bor fortsatt i provisoriske boliger, som telt og skur.

— For sent

— Mange mennesker ber nå om hjelp, men det er for sent fordi det finnes ingen måte å evakuere dem på, sier Fonie Pierre, leder for et katolsk redningskorps i området Les Cayes, der gatene allerede er fulle av sjøvann.

Området der orkanen rammet først, er ett av de fattigste og tettest befolkede områdene i landet. Her bor mange av innbyggerne i enkle skur av tre eller betongstein. Ifølge landets sivilforsvar er mange hus allerede ødelagt, men det konkrete antallet er foreløpig ikke kjent.

Orkanen var ventet å blåse oppimot 75 meter i sekundet, og meteorologer antar at det vil falle mellom 38 og 63 centimeter regn og opptil 1 meter i noen isolerte områder.

Før uværet når fram til Cuba og Bahamas senere tirsdag, vil vinden trolig ha avtatt noe.

Flom og jordskred

I mange områder ble det meldt om oversvømmelser allerede før orkanen nådde land. Det er også stor fare for jordskred. Redningstjenesten har imidlertid ikke mulighet til å reise til de oversvømte områdene ettersom områdene fortsatt herjes av sterk vind.

Senere i uken er uværet ventet å ramme kysten av Florida, der myndighetene allerede har erklært unntakstilstand, ifølge CNN.

Så langt har stormen krevd to haitiske liv. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet fredag, og ytterligere en fisker er savnet. En syk, eldre kvinne døde mandag morgen ettersom hun ikke klarte å ta seg til sykehuset i uværet.

Bildet er fra en bro i Port-au-Prince hvor orkanen Matthew nå herjer. Foto: Reuters

Evakuering

Myndighetene har arbeidet på spreng med å evakuere innbyggerne i bydelen Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince, der 100.000 av de 500.000 beboere står i fare for å få boligene oversvømmet.

På Cuba er det utstedt orkanvarsel, og én million mennesker er allerede evakuert.

Det ble også utstedt advarsler på Aruba, Jamaica, langs Colombias karibiske kyst og ved den karibiske kystlinjen i Mellom-Amerika. I Colombia døde en mann fredag i forbindelse med orkanen, og en tenåring mistet livet på Saint Vincent og Grenadinene onsdag.