Jens Petter Gitlesen, leder av Norsk forbund for utviklingshemmede har engasjert seg i saken og mener den ikke er enestående for hvordan autister behandles i Norge. Foto: Steinar Vindsland

— Dette framstår som et partsinnlegg fra fylkesmannen. Jeg er så naiv at jeg trodde det som er ulovlig ikke er forsvarlig, sier Jens Petter Gitlesen, som er leder av Norsk forbund for utviklingshemmede og har engasjert seg sterkt i saken.

Ulovlig

Det var i april i år Fædrelandsvennen gjennom flere reportasjer satte søkelys på ulovlig bruk av makt og tvang overfor autister. De pårørende Ester Skreros og Wenche Lill Naglestad Moi sto fram og varslet, etter forgjeves å ha prøvd å få respons fra Kristiansand kommune. Da bekreftet Kristiansand kommune at det hadde skjedd én gang.

På bakgrunn av reportasjene iverksatte fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder tilsyn mot bofellesskapet for autister i Vågsbygd. Nå foreligger konklusjonen, som sier driften er forsvarlig.

Flere ulovlige

Samtidig avdekker rapporten at det ikke bare er én gang, men flere tilfeller det er gjennomført såkalt ulovhjemlet tvang. «De tilfellene som fylkesmannen gjennomgikk, synes ikke å være så inngripende og omfattende som enkelte hevder, skriver fylkesmannen.

Til dette kommenterer Gitlesen:

— Fylkesmannen synes ikke å ha fanget opp at innelåsningen ikke var en enkelthendelse, men en fast praksis blant enkelte ansatte. Rapporten er en dokumentasjon på at det trengs en grundigere gjennomgang av forholdene i kommunen.

Overstyrt regime

Fylkesmannen opplyser overfor Fædrelandsvennen fredag at det arbeidet vil bli satt i gang i løpet av høsten som ledd i et landsomfattende tilsyn med bruk av makt og tvang.

Over de fleste lysbryterne i bofellesskapet er det satt bokser med hengelås, dette skal hindre uro og uenighet om lyssettingen, og strømmen til komfyrene slås rutinemessig av. «Disse strukturene kan gi inntrykk av et innelukket og overstyrt regime i stedets fellesarealer», står det i rapporten.

For at tvangsbruk skal være lovlig, må det fattes vedtak i hvert enkelt tilfelle etter individuell vurdering. Fylkesmannen har sett på vedtak for tre beboere, og synes de er «påfallende like».

Informasjon

Skreros og Naglestad Moi kritiserte også kommunen fordi de ikke fikk informasjon om tvangsbruk. Dette er fylkesmannen enig i, og viser til at pårørende har lovfestet rett til både informasjon og medvirkning både i saker som handler om tvang, og hele opplegget for beboerne.

Fylkesmannen maner også kommunen til å lære de ansatte opp i hva tvangsbegrepet innebærer, at det kan være tvangstiltak selv om autisten ikke motsetter seg dette.

Undrer seg

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener man må se på lovverket når ulovlig tvangsbruk er forsvarlig drift. Foto: Steinar Vindsland

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) undrer seg, som Gitlesen, over at driften i bofellesskapet kan kalles «forsvarlig», når det er avdekket ulovlig tvangsbruk:— Jeg er enig i at dette virker underlig. Det kan skyldes et mangelfullt lovverk, som bør ses nærmere på i den gjennomgangen av tvangslovverket som nå pågår, sier Henriksen og understreker at det er viktig at helsepersonell sørger for medvirkning fra brukerne og de pårørende.

Enhetsleder Inger Ingebretsen i Kristiansand kommune kommenterer tilsynsrapporten slik:

Ikke avvik

— Det er ikke fremkommet avvik i forhold til helse- og omsorgstjenestens krav til forsvarlig drift. Fylkesmannen påpeker allikevel enkelte forbedringsområder. Dette er områder som vi vil ta med oss i videre forbedringsarbeid både i den omtalte bolig men også generelt i driften. Samarbeid med pårørende er viktig i dette arbeidet, skriver hun i en mail.

— Er forholdene tilsynsrapporten avdekker enestående for dette bofellesskapet, eller kan tilsvarende forekomme andre steder i kommunen?

— Kommunen skal foreta en gjennomgang av rapporten sammen med alle avdelingsledere i tjenesten slik at de kan vurdere bredt hvilke behov det er for endringer, svarer Ingebretsen.

Sliten

Ester Skreros 00002.jpg Foto: Reidar Kollstad

77 år gamle Ester Skreros håper de ansvarlige nå rydder opp i ulovlig tvangsbruk overfor autister.— Jeg er sliten nå. Det er forferdelig vondt å være kritisk, sier Skreros.

Hun er glad for at fylkesmannen har gjennomført tilsyn etter at hun og Wenche Naglestad Moi sto fram i Fædrelandsvennen og varslet om ulovlig tvangsbruk mot autister. Hun gjorde det for sin autistiske datter Tone Lise og alle andre i hennes situasjon.

To ganger har hun lest rapporten.

Må stole på det

— Hva synes du om konklusjonene?

— Jeg har tenkt sånn at nå må vi overlate til de som forvalter loven sørger for at systemene fungerer for Tone Lise og hennes likesinnede, at de har evnen til å se henne og gi henne det livet som er henne verdig. Jeg må stole på det, sier Skreros.

Hun sitter på Vågsbygd senter og selger lodd til inntekt for det som har vært hennes livsprosjekt: Sound of happiness. Det er tydelig på henne at det siste halvåret har vært krevende.

— Jeg er 77 år. Nå ønsker jeg å senke skuldrene og håpe de får det godt.

Forsvarlig og ulovlig

— Hva synes du om at fylkesmannen mener driften er forsvarlig, samtidig som det avdekkes flere tilfeller av ulovlig bruk av makt og tvang?

— Det er ikke lov, og det må det gjøres noe med. Jeg kan ikke forstå at det skal være forsvarlig og samtidig være ulovlig, sier Skreros.

Hun innrømmer at denne saken har kostet mye. Og hun håper kampen vil føre til at forholdene blir bedre.

— Det hadde vært bedre å kunne si at tilbudet til autistene er bra. Jeg trøster meg med at dette Jeg trøster meg med at dette utvalget som nå går gjennom lovverket gjør en god jobb, og at kommunen innretter seg etter det, sier Skreros.

Men selv om hun er sliten nå, og håper det ordner seg, har hun fortsatt krefter igjen dersom hun oppdager at alt ikke er som det skal:

— Jeg er jo løvemoren og jeg kommer til å stå opp igjen for Tone Lise, sier hun.