HEADLINER: Karpe Diem er blitt et av Norges største band og avsluttet Vinterlyd-konserten i Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen
AKTIVE: Oslo Ess spilte både på Vinterlyd og på Kick torsdag kveld. Foto: Tore André Baardsen
IDOL: Eric Saade frir til fansen på Torvet. Foto: Tore André Baardsen

— Hvor er Eric Saade? Hvor er han?! Oææ!! roper kidsa, og løper rundt på backstage-området for å få et lite glimt av den svenske popsjarmøren i teltåpningen.

Og så går han på scenen. Og alle sørlandsjentene hyler samtidig.

Konsertturneen Vinterlyd har vært innom Kristiansand mange ganger. Også med flere boyband-helter, men få har fått lydnivået til samme høyder som svensken. At han tidlig måtte slå fast fra scenen at duettpartner Tone Damli dessverre ikke var til stede, brydde publikum seg lite om. Saade erstattet henne med en av sine dansere, og dermed fikk kristiansanderne sin versjon av "Imagine" likevel.

- Gjør en forskjell

Vinterlyd arrangeres av Kreftforeningen og P4 i forbindelse med den årlige innsamlingsaksjonen "Krafttak mot kreft", og øverst på årets konsertplakat står Karpe Diem. Hiphop-duoen er blitt et av Norges aller største band de siste årene. For et par år siden ble de Årets spellemenn, og i fjor slapp de det kritikerroste albumet "Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden". De er med på Vinterlyd-turneen for andre gang. Sist var i 2009, men nå er duoen mer relevant enn noen gang.

— Det var så bra sist. Og så har vi sett at det gjør en forskjell. Derfor er det gøy. Og vi lærer ting vi ikke visste fra før. Jeg har for eksempel ikke gått rundt og tenkt på at det er et så stort behov for individuell kreftforskning, sier Chirag Patel backstage til Fædrelandsvennen underveis i showet på Torvet.

Duoen har en hektisk tid foran seg og har ennå ikke begynt å tenke på hvordan de skal følge opp "Kors på halsen..."-plata.

— Nå prøver vi å komme oss helskinnet gjennom mars. Vi spiller i Oslo spektrum lørdag og deretter drar vi til Texas for å spille der. Så er det spellemannprisen når vi kommer hjem derfra. Det er en spennende måned med mye kriblinger, sier Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid.

Kanskje mer Briskeby

Oslo Ess var også på scenen på Torget, bare et par timer før de varmet opp for Turboneger på Kick. Konferansierer var programleder Kårstein Eidem Løvaas i P4 og artist Lise Karlsnes. Sistnevnte i en helt ny rolle. Briskeby-vokalisten har aldri stått på scenen som konferansier før årets Vinterlyd.

— Det er en annerledes opplevelse, men en veldig givende og gøy turné å være med på. Det har vært veldig bra respons. Folk kler godt på seg, kommer ut og gir masse, sier hun. Sammen med resten av sine tidligere bandmedlemmer i Briskeby gjør hun én konsert denne sommeren, og avviser ikke at bandet vil gjøre flere prosjekter sammen.

— Hvem vet. Vi var jo gode sammen. Vi sluttet fordi det ikke var gøy lenger, men etter hvert som tiden går, så husker man alt som var moro. Vi får ta den ene konserten først, så ser vi hvordan det går, sier hun til Fædrelandsvennen.

Håper på 25 millioner

Aksjonsleder for Kreftforeningen, Marit Sophie Egge, forklarer til Fædrelandsvennen hvorfor pengene fra årets aksjon skal gå til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling.

— Kreft rammer alle personer ulikt. Derfor må de også behandles ulikt. Og vi trenger forskning på hvordan man skal stille bedre og mer presise diagnoser, sier hun og konstaterer at målet for årets aksjon er 25 millioner kroner.

Ifølge Egge var det rundt 6000 mennesker innom Torvet i løpet av hele arrangementet, inkludert aktiviteter i forkant av konsertene.