Sidsel Wold, får støtte fra Rune Edvardsen. Her er hun direkte inne på Dagsrevyen fra Gazastripen. Foto: NRK

— Midtøsten-konflikten er komplisert og vanskelig. Men det bør ikke være vanskelig for en kristen å skille mellom god og dårlig oppførsel. De kristne som sender sjikane mot Sidsel Wold bør ta kontakt med henne, beklage og be om tilgivelse, sier Rune Edvardsen, leder for Troens Bevis i Sarons Dal.

Tirsdag kom Sidsel Wold hjem. I to uker har hun rapportert fra krigen og lidelsene i Gaza. Hun har jobbet 14-timers dager.

Kristne verst

— Jeg vet ikke om det er flere sørlendinger enn andre som kritiserer meg. Men de aller fleste hatmeldingene kommer fra kristne menn, som tydeligvis ikke liker kvinner. Jeg får svært få negative reaksjoner fra jødiske miljøer, sier Wold til Fædrelandsvennen.

Rune Edvardsen sier dette:

— Sidsel Wold er ei knalltøff dame som forteller om det hun ser. Skal hun fornekte det hun ser som journalist? Nei, hun skal ikke det. Hun gjør jobben sin godt. Hun er proff.

- Må skille

— Israel har en spesiell plass hos mange kristne, men vi må skille mellom det politiske og åndelige Israel. Jeg tror mange kristne i Norge burde lytte mer til vanlige hardtarbeidende jøder og arabere. Da hadde vi fått et mer nyansert syn, sier Edvardsen.

Samtidig minner han om at Israel har mange fiender som ønsker landet utslettet, og at det må være balanse begge veier.

— Men et liv i Gaza er like mye verd som et liv i Tel Aviv. Vi må ikke forsvare vold, uansett om vi har et hjerte for Israel, sier han.

Glad for støtte

Sidsel Wold er glad for at hun nå får støtte. Etter at det ble opprettet hatgruppe på Facebook og flere kristne har oppfordret folk om å sende e-post til NRK mot Wold, kom støtten.

— Jeg har levd med disse som mener jeg er stygg, ubrukelig og ubalansert i årevis. Jeg kan ikke la det gå inn på meg, men det sliter. Mange sier ting om meg de aldri ville sagt om en mann. Hva vet de som skriver om hva som er sant? De sitter ved en datamaskin i Norge, jeg er på Gazastripen og kan fortelle hva jeg ser, sier Wold.

- Sannheten

— Mange bruker Bibelen som rettesnor, og det virker som dogmer om Israel er viktige enn budskapet om nestekjærlighet for enkelte. Som journalist er mitt kompass internasjonal lov og rett. Sannheten om konflikten dreier seg om en sterk okkupant og et svakt okkupert folk, sier Wold, som gjerne tar kritikk:

— Kritikk er noe annet. Det er mye jeg kan kritiseres for. For eksempel ser jeg at formuleringen om at nervøse israelske soldater skyter på alt som rører seg, ikke var god. Men det er forskjell på kritikk og organisert sjikane. Det er et forsøk på å kneble en journalist. Det har med pressefrihet å gjøre, sier Wold.

I et leserinnlegg publisert tirsdag, skriver professor ved Ansgar Teologiske Høgskole og ekspert på gammeltestamentlig teologi, Hallvard Hagelia, følgende:

«Vi trenger slike som Sidsel Wold i Midtøsten, enten vi liker det eller ikke. Hun har grunnleggende innsikt i begge sider av konflikten, som også gir innsiktsfulle reportasjer fra Israel.» Hagelia svarte ikke på våre henvendelser.

Beklager hatmeldinger

Gabriel Edland, misjonær bosatt på Gimlekollen, er en av lederne i «Med Israel for Fred». (MIFF), en av gruppene som er mest kritiske til Sidsel Wold og NRK.

— I hovedstyret i MIFF er vi opptatt av å være saklige og nyanserte. Jeg tar sterk avstand fra hets mot Sidsel Wold, og vil beklage hvis noen av våre har kommet med slike ytringer, sier han.

Edland mener likevel at Wold er partisk og unyansert, og viser til uttalelsen om israelske soldater.

— Men er ikke dette en snever detalj i et hovedbilde hvor sivile i hundretall dør og hvor journalister ska se menneskene?

— Detaljer og dokumentasjon er viktig. Noen har sagt at Wold oppfører seg mot Israel som en kvinne som har vært gjennom en vond skilsmisse, sier Edland.

Sidsel Wold blir sint når hun hører dette:

— Ingen snakker sånn om menn. Skilsmisse? Hva er dette? Og så sier han at han ønsker saklighet. Jeg er så sliten av disse sjikanøse uttalelsene, sier hun.