Disse skal gjennomføre studien: Fra venstre: avdelingsoverlege Aage Andersen, krefthundekspert Siri Stedje, konst.overlege urologi Thorstein Sæter, uroterapeut Gunbjørg Bjørneboe, prosjektleder Ranveig Røtterud i Blærekreftforeningen og urolog Anders Kaldal. Foto: Privat

— Når hunden kjenner lukta av kreft, markerer den, sier Siri Stedje i Krefthunder til Fædrelandsvennen.

Vi kjenner fra før til bombehunder, narkotikahunder, valutahunder og likhunder. Og snart kanskje blærekrefthunder. I samarbeid med Sørlandet sykehus i Arendal og Blærekreftforeningen, skal hundene nå forsøke å lukte seg fram til blærekreftpasienter.

Kan sile ut kreftpasienter

— Dette er spennende. Dersom dette viser seg å stemme vil det i beste fall føre til en bedre prioritering, forteller urolog Geir Anders Kaldal ved sykehuset i Arendal, som påpeker at dette i første omgang er en vitenskapelig studie.

Ifølge Kaldal er pasienter med blod i urinen blant de vanligste henvendelsene sykehuset får, og legger vekt på store ressurser.

— Det stemmer at blod i urinen kan være et tegn på blærekreft, men det kan også være masse annet, sier Kaldal, som i tilfelle ser for seg hundene som en form for silefunksjon før en eventuell urologisk undersøkelse.

Disse skal gjennomføre studien: Fra venstre: avdelingsoverlege Aage Andersen, krefthundekspert Siri Stedje, konst.overlege urologi Thorstein Sæter, uroterapeut Gunbjørg Bjørneboe, prosjektleder Ranveig Røtterud i Blærekreftforeningen og urolog Anders Kaldal. Foto: Privat

Sender luktprøve i posten

Sykehuset skal rekruttere pasienter og foreta en sikker, medisinsk evaluering av pasientens blære for så å sammenlikne med hundenes funn.

Pasientene som er med skal lage og levere en luktprøve via posten. De skal ikke være i nærheten av hundene selv.

— Pasientene som er med skal lage og levere en luktprøve via posten. De skal ikke være i nærheten av hundene selv, forklarer urologkaldal.

Han påpeker at de trenger folk både med og uten blærekreft, slik at hundene lærer hva de skal markere og hva de skal overse.

— Selv om man blir invitert med i studien trenger det ikke bety at man har blærekreft, påpeker Kaldal.

På tide å bruke hunden som verktøy

I Norge dør én person hver dag som følge av sykdommen.

— Søkshunder brukes i mange andre samfunnssektorer med stor pålitelighet. Det er vel nærmest på tide at helsesektoren også tester ut dette verktøyet, sier prosjektleder Ranveig Røtterud i Blærekreftforbundet.

I løpet av noen måneder håper hun å ha de første pasientene på plass.

Dersom dette blir vellykket vil det med tiden kunne utvides til andre kreftformer og sykdommer.

— Hvis dette er så bra som vi tror og håper er det helt fantastisk. Ingen medisinske tester kan i dag påvise blærekreft med like stor presisjon og nøyaktighet, forteller Røtterud, og fortsetter:

— Dersom dette blir vellykket vil det med tiden kunne utvides til andre kreftformer og sykdommer, sier prosjektlederen.

Ifølge Blærekreftforeningen er pasienter med blærekreft sykehusenes dyreste kreftpasienter.

— I tillegg til å være raskt og enkelt, vil dette også være en stor besparelse dersom alt blir vellykket, sier Røtterud.

Bedre enn maskiner

— Hunden klarer å lukte kreften langt bedre enn det maskiner klarer å registrere, sier Siri Stedje i Krefthunder, som allerede har hunder som kan lukte prostatakreft.

Selve testingen vil foregå hos Krefthunder i Spikkestad utenfor Drammen.

— Det er akkurat det samme treningsopplegget som valuta-, bombe-, og narko-hunder, forklarer Stedje.

I Spikkestad venter flere hunder på de første kreftprøvene. Shæfer, mellom-schnauzer og papillon er blant hundene-rasene som vil bli brukt.

— Hundens treffsikkerhet er stor, men vi bruker alltid flere hunder for å være så sikker som vi kan, sier Stedje.