AMERICAN BEAUTY. USA 1999. Regi: Sam Mendes. Manus: Alan Ball. Produsent: Bruce Cohen.

Skuespillere: Kevin Spacey. Annette Bening. Thora Birch. Wes Bentley. Mena Survari. Chris Cooper.Det handler om forstadsboere i USA. Og dét blir ikke presentert som en strømlinjeformet idyll, såvisst ikke. Dette er satire, men en satire med mørke understrømmer. Så, selv om dette kan oppleves som en art komedie, er det dypest sett en meget alvorlig og bevisst film. Faktisk våger en å fremholde: Det er en form for August Strindberg á la Hollywood i år 2000. Det handler om falske og ekte verdier, det handler om hva som egentlig er vakkert, og det handler om mennesker som leter etter sin identitet og som jakter på sin tapte verdighet.

Iblant er satiren full av lystige sleiv og spark, men når satiren bare er hårfint til stede, og det blir atskillig mer besk og nakent og vibrerende menneskelig drama om løgn og sannhet, da er dette en meget god film.

Mer i detalj, slik: Vi presenteres for familien Burnham. Hun er blitt et goldt menneske, som jakter de falske verdier. Han er i krise og jakter på skjønnheten fra ungdommen og sin tapte verdighet. Datteren hater og forakter dem begge, hun er skeptisk til ytre glans, til «Slik skal det være»-holdninger. Venninnen hennes er egentlig en meget sårbar sjel bak det modellaktige ytre.

Tvers over huset deres i den meget standariserte forstaden et eller annet sted i USA, flytter det inn en marineoffiser, sammen med en skygge av en hustru og en sønn faren tror får sin penger fra å være kelner og bartender på diverse fester. Egentlig selger han stoff. Satiren omkring denne familien er kruttsterk og litt av en «øyeåpner».

Samtlige skuespillere har forstått hva de er med på, de er «musikalske», de har alle den helt rette formbevissheten mellom satire og ekte drama.

Regissør Sam Mendes er engelsk, og regnes som er en av de mest anerkjente teaterregissører i både England og USA. «American Beauty» er hans spillefilmdebut. Hans regi besitter stor bevegelighet og en smidig ro, i tillegg må han være en meget dyktig personinstruktør. Og la det være forkynt: Dette er en meget sterk debut. Men han har hatt svært god hjelp av det durkdrevnhe, treffsikre manuset til Alan Ball, og av en meget dyktig skuespillerstab.