KRISTIANSAND: NRKs nye dokumentarserie «Folk» starter torsdag, og i første program får vi møte Rune Landås, som er dyrepasser i Kristiansand Dyrepark, skriver Aftenposten.no.

— Rune er en person jeg har hatt lyst til å lage et program om lenge. Han er Dyreparkens mest profilerte dyrepasser, og har virkelig lidenskap for dyrene. Ikke med en sånn Brigitte Bardot-tilnærming, men han er veldig nært knyttet til dyrene og har et kjærlig, men foruftig forhold til dem, sier Siv Kristin Sællmann, som har laget episoden som har fått navnet «Rune - dyrenes konge.»

Bor med 130 dyr I programmet får vi blant annet se at Rune henter ut en løveunge som skal vaksineres, og får seg et realt kloremerke i et uoppmerksomt øyeblikk.

— Det er ikke så godt å bli bitt eller klort av dem lenger, sier Rune og gliser inn i kameraet med blodig ansikt.

Runes liv handler stort sett om dyr. Han er oppvokst på landet, og som liten fikk han lov til å ta med seg alle dyrene han ville hjem, så lenge han stelte pent med dem. Og det gjorde han, står det i NRKs programomtale.

I dag bor Rune på Iveland utenfor Kristiansand sammen med familien sin - og 130 dyr.

Den siste klemmen før Tinkas avreise til dyreparken i Lausanne. FOTO: TRYGVE SKRAMSTAD Foto: Trygve Skramstad

Spesielt forhold Programmet er imidlertid bygget opp rundt forholdet mellom Rune og ett spesielt dyr, nemlig tigeren Tinka.Tinka var den første tigerungen som ble født i Norge, og foreldrene var for unge og umodne til å ta seg av henne da hun ble født. Dermed ble hun flasket opp av Rune, som passet henne døgnet rundt i ti måneder.

— Rune var ufattelig involvert i Tinka. I dag bor hun i en dyrepark i Lausanne i Sveits, og da programmet ble spilt inn var det fire år siden de to sist hadde sett hverandre. Vi ønsket derfor å ta Rune med og besøke henne for å se om hun ville kjenne ham igjen, sier Sællmann.

Første møte på fire år Hun forteller at tigre er streifdyr som vanligvis ikke vil kjenne igjen hverken personer eller omgivelser etter så lang tid.

Rune var usikker på om han ønsket å oppsøke Tinka og rippe opp i følelsene, men til slutt sa han ja.

— Jeg vil ikke fortelle hvordan møtet gikk, men jeg kan si at det ble mye gråting. Og det var jeg som gråt mest, sier Sællmann.

«Folk» er en serie frittstående programmer som produseres over hele landet. Se «Folk: Rune - dyrenes konge» på NRK1 torsdag klokken 19.55.