Se video fra TV Sør om saken

KRISTIANSAND: Ordfører Jan Oddvar Skislands tanker går først og fremst til Høibys nærmeste familie etter å ha hørt om Høibys bortgang.

— Det er trist for de nærmeste. Jeg føler med familien i dette og tankene mine går først og fremst til dem, sier Skisland og legger til:

  • Og så er det klart at han har vært en fargerik personlighet i byen.

Sven O. Høiby fikk i august i fjor påvist at han hadde lungekreft. 70-åringen har siden det tilbrakt mye tid på lungeavdelingen ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Som ved siden av Rikshospitalet har vært hans hjem det siste halvåret.

– På vegne av familien vil jeg meddele at Sven O. Høiby døde i dag, onsdag 21. mars, opplyser Espen Høiby til NTB.

Legene konstaterte ondartet svulst på venstre lunge på sensommeren i fjor, men legene ved Rikshospitalet klarte å fjerne svulsten. Likevel slet kroppen med å komme seg etter operasjonen, i tillegg til at Høiby slet med KOLS.

Sven O. Høiby ble født 14. november 1936 og har blant annet jobbet i flere år som journalist, reklamemann og forlegger. Han ble for norgeskjent etter at datteren Mette-Marit traff kronprins Haakon. Kronprins Haakon og Mette-Marit giftet seg den 25. august 2001. Etter bryllupet har far og datter stort sett bare sett hverandre ved store begivenheter i kronprinsfamilien.

Sven O. Høiby ble skilt fra Mette-Marits mor da datteren var elleve år gammel. Hun vokste opp hos sin mor, men var, som mange andre skilsmissebarn, på regelmessige helgebesøk hos sin far.

Forsoning

Den siste tiden, etter at Sven O. Høiby ble alvorlig syk med lungekreft, snakket far og datter sammen flere ganger, og kronprinsparet har også besøkt Høiby på sykehuset, både på Rikshospitalet i Oslo og i Kristiansand.

Dagen etter at kronprinsparet kom hjem fra sitt offisielle besøk i India sist høst, tok de med seg barna for å besøke far, svigerfar og bestefar på sykehuset i Kristiansand.

Kjent person

Sven O. Høiby var en kjent person i Kristiansand lenge før datteren giftet seg kongelig. Han jobbet i mange år som journalist og reklamemann og har blant annet utgitt en bok om byoriginalen Kjutta.

Høiby brydde seg lite om hva andre måtte mene om hans stunt i Se og Hør og andre medier.

– Jeg vet hva jeg gjør og står for det, har han blant annet uttalt til Aftenposten.

Stuntene var blant annet en tur til Venezia med Cowboy-Laila på Se og Hørs regning og bryllupet med Renate Bardsgård i Amsterdam, der Sputnik var forlover.

Bok om Marius

En av grunnene til det dårlige forholdet mellom kronprinsesse Mette-Marit og hennes far kan ha vært at faren ville skrive bok om barnebarnet Marius, som han også mente burde få en prinsetittel.

Bokprosjektet ble skrinlagt etter at forfatteren hadde vært i «hemmelig» møte på Slottet.

I Håvard Melnæs’ bok «En vanlig dag på jobben» går det fram at Sven O. Høiby var en sentral kilde for Se og Hør i mange år, og at bladet også betalte ham store summer for informasjon, spesielt om kronprinsesse Mette-Marit.