OSLO: Antisemittismen i Norge økte i tiden etter Gaza-krigen for to år siden, mener israelske diplomater. Det går frem av rapporter fra den amerikanske ambassaden i Oslo som Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til via nettstedet Wikileaks, skriver aftenposten.no.

Dokumentene gjengir fortrolige samtaler mellom israelske og amerikanske diplomater, og inkluderer også amerikanske kommentarer.

Ville saksøke NRK

Her er noen av punktene:

  • Israel tviler på at Stoltenberg-regjeringen «noensinne vil oppføre seg moderat overfor Israel», og utelukker derfor en norsk rolle i fredsforhandlingene så lenge den rødgrønne regjeringen sitter ved makten. Dette til tross for at Arbeiderpartiet har historisk sterke bånd til Israel.

  • En israelsk ambassadeansatt hadde bilder av daværende statssekretær Raymond Johansens møter med Hamas-representanter hengende på kontoret sitt «som et uttrykk for ironi».

  • Amerikanske diplomater tror at regjeringen, inkludert utenriksminister Jonas Gahr Støre, i all hemmelighet har sympati med Hamas, som av Israel og USA anses som terrorister: «Selv om de vil nekte for det, er det klare tegn til at kontakten med Hamas ikke bare handler om et taktisk behov for dialog, men også om at de på et nivå støtter Hamas’ posisjon,» skriver ambassadør Benson K. Whitney i et notat fra februar 2009. * Israels ambassadør fortalte i hemmelighet USAs ambassadør at han i april i fjor «sannsynligvis» ville saksøke NRK på grunn av det de anså som en ubalansert dekning av Gaza-krigen og av Hizbollah.

  • Jonas Gahr Støre gis skryt for å være balansert i sine offentlige uttalelser om konflikten i Midtøsten, for å ha hatt «produktive» møter med den israelske ambassadøren og for å ha disiplinert en UD-ansatt som sendte en «antisemittisk» e-post.

  • USA «har ingen tvil» om at antisemittismen øker i Norge og at den blir stadig synligere. Selv om problemet diskuteres offentlig, er det vanskelig for nordmenn å gjøre noe med saken – delvis fordi nordmenns tro på sin egen «godhet» gjør det vanskelig å anklage landsmenn for noe så grusomt som antisemittisme, skriver ambassadøren.

  • Norske myndigheter, og spesielt SV-leder Kristin Halvorsen (som har vært sterkt kritisk til Gaza-krigen) må ta på seg mye av ansvaret for den økende antisemittismen, ifølge en israelsk diplomat. Mediene må også ta noe av skylden.

  • Det er lettere for nordmenn å kritisere Israel enn Hamas, ifølge ambassadør Whitney.

  • En israelsk diplomat forteller amerikanerne at «om hans syn på den norske regjeringen er negativt, er synet på Norge i den israelske regjeringen enda mindre positiv. Den israelske befolkningen, som bare leser negative nyheter om Norge, er enda mer negativt innstilt.»

Gjennombrudd

Norge fikk sitt gjennombrudd som internasjonale fredsmeglere under den såkalt Oslo-prosessen på begynnelsen av 1990-tallet, der norske diplomater i dypeste hemmelighet klarte å få representanter fra den israelske regjeringen og den palestinske opprørsgruppen PLO til å møtes.

Samtalene munnet ut i Oslo-avtalen, som ble formelt undertegnet på plenen foran Det hvite hus i Washington i september 1993. Året etterpå ble Nobels fredspris tildelt israelerne Yitzhak Rabin og Shimon Peres samt palestinernes leder Yassir Arafat.

Avtalen ble ingen langsiktig suksess, og er i dag ansett som død og begravet.

Palestinsk ambassade i Oslo

Norge har siden 1994 ledet den såkalte giverlandsgruppen for de palestinske områdene, der målet er å hjelpe palestinerne med å etablere en bærekraftig og demokratisk stat.

Onsdag kunngjorde utenriksminister Jonas Gahr Støre at palestinernes representasjonskontor i Oslo skal oppgraderes til ambassade. Kunngjøringen kom i forbindelse med at palestinernes statsminister Salam Fayyad besøkte Oslo.

— Dette er en anerkjennelse av det arbeidet den palestinske selvstyremyndigheten har gjort, sa Støre, og la til at han håpet å se en palestinsk stat i løpet av neste år.