PARIS: Frankrikes statsminister François Fillon og hans regjering går av. En utskifting har lenge vært ventet.

— Nicolas Sarkozy har akseptert regjeringens oppsigelse, sa Fillon lørdag kveld, ifølge Le Monde.

At regjeringen går av er en tradisjonell formalitet som gjør presidenten i stand til å utpeke nye ministre uten å være nødt til å si opp de sittende regjeringsmedlemmene.

Sarkozy signaliserte allerede i mars at han planla å fornye regjeringen sin, etter at presidenten og hans parti UMP gikk på en kraftig smell under regionalvalget. Sarkozys popularitet har dalt de siste månedene, og spekulasjoner om en nært forestående utskifting har versert.

Danner ny regjering

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vil utpeke statsministeren for sin nye regjering søndag. Det er ventet at François Fillon vil fortsette i jobben.

At statsminister Fillon og hele den franske regjeringen lørdag gikk av er en tradisjonell formalitet som gjør presidenten i stand til å utpeke nye ministre uten å være nødt til å si opp de sittende regjeringsmedlemmene.

Sarkozy signaliserte allerede i mars at han planla å fornye regjeringen sin, etter at presidenten og UMP gikk på en kraftig smell under regionalvalget. Sarkozys popularitet har dalt de siste månedene, og spekulasjoner om en nært forestående utskifting har versert.

Siden mars har to av Sarkozys ministere blitt tvunget til å gå av som følge av ulike skandaler, mens arbeidsminister Eric Woerth så vidt klarte å klamre seg til stillingen sin til tross for mistanker om å ha mottatt ulovlig partistøtte.

Mindre regjering

Den lenge ventede rokeringen gjøres trolig i et forsøk på å gjenreise regjeringens støtte i befolkningen. Ifølge kilder i regjeringen og i UMP er det ventet at Fillon på ny vil bli utpekt som statsminister allerede søndag. Deretter vil han trolig utpeke en ny regjering som så vil godkjennes av Sarkozy. Eksperter tror den nye regjeringen vil bestå av færre ministre, og at de hovedsakelig vil komme fra Sarkozys konservative parti UMP.

Tanken bak det skal være at Sarkozy vil prøve å sanke støtte fra konservative velgere. Det er dermed ventet at utenriksminister Bernard Kouchner, en tidligere sosialist, må gå. Tidligere statsminister Alain Juppe, som tilhører høyrefløyen i UMP, bekreftet lørdag at han forventer at Sarkozy lar ham gjøre comeback i regjeringen som forsvarsminister.

De siste ukene har det blitt spekulert i om Sarkozy ville gi statsministerjobben til miljøminister Jean-Louis Barloo, men Fillon er gjør det bra på meningsmålingene, og har gjort det klart at han ikke vil gå av. Lørdag møttes Fillon og Sarkozy to ganger i presidentpalasset i Paris, og statsministeren forlot møtet kort tid før nyheten om regjeringens formaliserte avgang ble sluppet.

Misfornøyde velgere

Regjeringens omstridte pensjonsreform og Frankrikes budsjettunderskudd er hovedårsakene til misnøyen. Sarkozys sjanser om han stiller til nyvalg i 2012 anses for å være sterkt svekket, etter at blant annet sparetiltak og heving av pensjonsalderen har fått mange av velgerne til å vende ham ryggen.

De siste månedene har den franske presidenten tatt et solid steg til høyre, og skapte raseri blant europeiske kolleger ved å tillate utvisninger av romfolk til Øst-Europa.