Hotellets eget personale varslet selv Mattilsynets beredskapsavdeling da gjester som deltok på Norges Diabetesforbunds festmiddag lørdag kveld begynte å kollapse.

Nærmere 70 personer er blitt syke under konferansen på hotellet. 33 personer er sendt til åtte sykehus over hele Østlandet, forteller generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til NTB.

Han sier sykehusene har opplyst at de tidligst tirsdag vil ha analysert prøver som kan fortelle mer sikkert hva som har forårsaket sykdomstilfellene.

Beordret til å vaske

– Mattilsynet beordret natt til søndag hotellet til å vaske ned kjøkkenet og fryse ned hotellets matbeholdning, sier fungerende sjef Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

I tillegg fikk hotellet ordre om å servere gjestene på hotellet frokost søndag tilberedt helt fra grunnen av, forteller hun.

Over telefon

Styrmo sier gjestene har spist buffémat, og at utvalget av matvarer som eventuelt må undersøkes nærmere kan bli omfattende.

– Vi vil intervjue de syke gjestene nærmere om hva de har spist for å se om vi kan finne en fellesnevner. Erfaringsmessig kan det ta en til to uker før vi har et foreløpig svar på hva som har forårsaket sykdomstilfellene, sier Styrmo.

Samlet for å feire

230 medlemmer av Norges Diabetesforbund var samlet til konferanse på hotellet for blant annet å feire forbudets 60-årsjubileum, da folk begynte å bli syke lørdag ettermiddag og kveld.

Generalsekretær Bjørnar Allgot roser hotellpersonalets reaksjon og innsats fra samme øyeblikk det ble klart at gjester var blitt syke:

– Jeg er veldig fornøyd med hotellpersonalet og de ressurser som ble satt inn for å få rask oversikt over situasjonen, sier han.

Sendt til hele Østlandet

Ingen skal være alvorlig eller livstruende syke, men blant de syke var det tre til fire gravide. De ble besluttet lagt inn av leger som deltok på konferansen. Etter hvert kom det også annet helsepersonell til hotellet, som besluttet at alle syke med diabetes 1 skulle legges inn.

– Folk bare falt sammen. Til slutt pakket også bandet sammen for å si det slik, forteller han Allgot.

Borgny Salvesen var en av de første som ble syk, men fordi hun ikke selv har diabetes, fikk hun lavere prioritet enn de andre og måtte vente sju timer på ambulanse.

– Det var veldig uoversiktlig. Jeg kunne høre folk som kastet opp overalt, og ambulansepersonellet løp rundt for å få målt blodsukkeret på alle som var syke, forteller Salvesen til Aftenposten.no.

Vigdis Tangen, leder i diabetesforeningen i Asker og Bærum, tror hun kan ha blitt matforgiftet under lunsjen: – Vi relaterer dette til lunsjen og at det er da folk kan ha blitt matforgiftet. Dessuten syntes vi det smakte rart av vannet som ble servert i mugger, sier Tangen til Budstikka.no.