KABUL: Sammen med flere andre norske journalister og representanter fra Utenriksdepartementet befant Thomassen seg på hotellet som ble angrepet mandag ettermiddag.

Journalister i sorg

Taliban: — Støre var ikke målet

Støre besøker skadede nordmenn i Afghanistan

Dramatisk angrep mot nordmenn i Kabul

Thomassen ble fraktet til et tsjekkisk feltsykehus ved den internasjonale flyplassen i Kabul etter angrepet. Han døde på operasjonsbordet, melder dagbladet.no.

Stor sorg

I Dagbladet ble dødsbudskapet mottatt med stor sorg mandag kveld.

— Dette er en ubeskrivelig situasjon. Vi føler stor sorg og avmakt, sier Dagbladets redaktør Anne Aasheim.

Hun ga kollegene det tunge budskapet like før klokka 21.30 mandag kveld.

Nyhetsredaktør Peter Raaum forteller at Carsten Thomassen var en erfaren utenriksjournalist.

— Han har reist verden rundt, og har også vært i Afghanistan tidligere. Han var en av de mest dyktige og erfarne utenriksjournalistene i norsk presse, sier nyhetsredaktør Raaum til sin egen avis.

Pressekontakt Kristin Melsom i Utenriksdepartementet (UD) sier til NTB at tilstanden fremdeles er alvorlig for den UD-ansatte mannen som også ble såret i angrepet. Den norske delegasjonen befinner seg nå på den internasjonale militærbasen i Kabul.

- En dyktig journalist

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske.

— Jeg har med stor sorg mottatt budskapet om at journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført i angrepet i Afghanistan i dag. Mine tanker går til hans samboer, to barn og de andre pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg.

— Jeg lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske gjennom mange års samarbeid, sier Stoltenberg videre.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Han kaller Thomassen en ener blant norske journalister.

— Drapet på Carsten Thomassen er opprørende. Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at Carstens liv ikke sto til å redde etter terrorangrepet mot Hotel Serena, sier utenriksministeren i en kommentar sent mandag kveld.

— Han var en ener blant norske journalister. Han kombinerte solid journalistisk arbeid med integritet og store kunnskaper, sier Støre og viser til at Thomassen har fulgt ham på mange reiser.

— De som var sammen med Carsten i Kabul 14. januar er fylt av sorg og fortvilelse. Mine tanker går til hans nærmeste og alle hans venner og kolleger, sier Støre.

Dramatisk

— Dette er dramatisk. Det er først og fremst en stor sorg for familie og nære venner, kolleger i Dagbladet og ellers i norsk presse. Samtidig er det en brutal påminnelse om hvilken risiko en krigssone representerer for journalister, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagbladet.no.

Han tror norske redaktører framover vil tenke seg godt om før de sender journalister til krigssoner som Afghanistan og Irak.

— Man står overfor grupperinger som ikke skiller militære fra sivile eller skyldige fra uskyldige. De dreper uten hensyn til dem som rammes.

— Samtidig er det en viktig oppgave for pressen å dekke en krig. De er de eneste som kan fortelle historier som de krigførende ikke vil at skal komme ut, sier Kokkvold.