Riyadh: Storbritannias statsminister Gordon Brown uttrykte bekymring for situasjonen i Kongo da han lørdag innledet en fire dager lang rundreise i de arabiske golfstatene.

— Flere tusen er drevet på flukt. Vi må aldri tillate at Kongo blir et nytt Rwanda, sa den britiske statsministeren og henvistetil folkemordet i Rwanda i 1994 der mellom 800.000 og én million mennesker ble drept.

Om lag 250.000 mennesker har flyktet fra provinsen Nord-Kivu siden kampene brøt ut i august. Nord-Kivu grenser til Rwanda som blir beskyldt for å støtte opprørslederen Laurent Nkunda.

Folkemordmilits

Tutsiopprørere innledet en storoffensiv øst i Kongo i slutten av august, og general Nkunda slo fast at han aktet å «frigjøre hele Kongo».

Bakgrunnen var misnøye med at landets president Laurent Kabila og regjeringshæren ikke har vist vilje og evne til å avvæpne hutumilitsen i området.

Hutumilitsen har nære bånd til det gamle regimet i Rwanda, og mange av soldatene deltok selv i folkemordet på tutsiene i 1994, enten som regjeringssoldater eller som medlemmer av den fryktede Interahamwe-militsen.

Nkundas styrker har de siste ukene drevet de kongolesiske regjeringsstyrkene fra skanse til skanse, men proklamerte onsdag ensidig våpenhvile etter å ha nådd utkanten av provinshovedstaden Goma i Nord-Kivu-provinsen.

Humanitær korridor

Nå har Nkundas styrker åpnet korridorer for å la flykninger returnerer hjem og at nødhjelp skal komme frem til flyktninger, mange som ikke har spist på flere dager. Problemet er imidlertid at det er svært få transportører som tør å kjøre over frontlinjen for å lever nødhjelp.

Ifølge BBC planlegger FN å sende en konvoi med mat og medisiner på tvers av frontlinjen for å nå frem til omlag 250.000 flyktninger.

Storbritannias statsminister frykter en ekstrem humanitær katastrofe i DR. Kongo. FN er til stede i landet med 17.000 soldater. Foto: Scanpix Leger uten Grenser sier at de er svært bekymret for de mange titusenvis av flyktningene som er konstant på flukt fra stridighetene. Flyktningene har et umiddlebart behov for rent vann, mat og elementært utstyr som tepper og tak over hodet. Allerede har flere titalls personer omkommet på grunn av kolera eller akutt diare.

Tilbakeholdne med å sende militære styrker

Storbritannia sier de vurderer å sende militære styrker til Kongo dersom våpenvilen ikke opprettholdes. Men Storbritannias minister for Afrika mener at først må FN bruke av de 17.000 soldatene de allerede har i landet og omplassere disse slik at man får styrket tilstedeværelsen i Nord-Kivu.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier at Frankrike først og fremst vil hjelpe humanitært, i første omgang er de tilbakeholdne med å sende militære styrker til området.

LRA

I tillegg til at opprørshæren til Laurent Nkunda har en offensiv i Nord-Kivu og området rundt byen Goma, har den ugandike opprørsstyrken «Herrens motstandshær» (LRA) økt sin terror i nordlige Kongo.

LRA var beryktet for å ta barnesoldater da de herjet i Uganda. Nå har de blitt drevet ut av Uganda. Opprørsgruppen er fortsatt aktive i Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Kongo der flesteparten av opprørerne antas å holde til.

Lørdag angrep de byen Dungu nord i Kongo og drev rundt 50.000 mennesker på flukt. Mellom 30 og 50 LRA-soldater skal ha deltatt i angrepet nær grensa mot Sudan før daggry lørdag.

Kampene mellom opprørerne og kongolesiske regjeringsstyrker fortsatte utover dagen lørdag, opplyser en talsmann for FNs fredsstyrke (MONUC).

— Rundt 50.000 mennesker forsøker å forlate byen. LRA har alt trukket seg tilbake. De etterlot seg ni døde, opplyser talsmannen Madnodje Mounoubai.

Kongo

LRA er tidligere fordrevet fra Uganda, men opprørsgruppen er fortsatt aktive i Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Kongo der flesteparten av opprørerne antas å holde til.

Minst 52 mennesker ble drept og 159 barn og ti voksne ble bortført av LRA-opprørere i det nordlige Kongo bare i september, viser tall fra MONUC.

De siste ukene har opprørerne angrepet og plyndret flere landsbyer i Nord-Kongo.

Konflikten i nord har ikke sammenheng med det som skjer lenger sør langs grensa mot Rwanda, der tutsiopprørere har vært på frammarsj siden slutten av august.

Fædrelandsvennen/ Aftenposten