STOCKHOLM: Over en halv million doser er sendt ut, og flere tusen svensker er blitt vaksinert med Pandemrix, den samme vaksinen som nå er tilgjengelig i Norge.

Myndighetene i Sverige har frem til i går fått 190 rapporter fra privatpersoner og legevakter over hele landet om bivirkninger etter at de har fått vaksinen.

Feber og hodepine

De vanligste rapporterte bivirkningene er smerter i armen. Deretter kommer milde influensasymptomer som feber, muskelsmerter, magevondt, hodepine, svimmelhet og tretthet.

Se hele den detaljerte oversikten hos Läkemedelsverket

— Dette er vanlige bivirkninger, og det er det vi hadde forventet, sier Gunilla Sjölin Forsberg ved Läkemedelsverket til Dagens Nyheter.

Ifølge produsenten kan en av ti vaksinerte forvente en eller annen bivirkning.

Én hjertesyk person har mistet livet etter vaksinasjon, men det er ikke påvist en sammenheng mellom vaksinen og dødsårsaken, som sannsynligvis er hjerteinfarkt.

Normalt

Rapportene fra Sverige sammenfaller med det norske Folkehelseinstituttets liste over de vanligste bivirkningene:

Lokale reaksjoner på injeksjonsstedet, hodepine, tretthet, feber, muskel- og leddsmerter. Bivirkningene er stort sett lette, av kort varighet og vil gå over av seg selv i løpet av få dager.

Andre, vanlige bivirkninger som 1 til 10 av 100 vaksinerte vil kunne merke er: Varme, kløe eller blåmerke på injeksjonsstedet, økt svetting, skjelving, influensalignede symptomer samt hovne lymfeknuter på halsen, i armhule eller i lyske.

Les også

Folkehelseinstituttet: Kjente bivirkninger etter Pandemrix

Statens Legemiddelverk: Informasjonsside om H1N1