Etter å ha lagt fram et forslag om å bruke 44,6 milliarder kroner mer enn hva handlingsregelen for oljepengene tilsier, måtte Halvorsen forsvare pengebruken i finanstalen.— Handlingsregelen blir ofte beskrevet som om den skal hindre bruk av oljepenger. Sånn er det ikke. Den sikrer en forutsigbar bruk. Regelen skal ta hensyn til den økonomiske situasjonen, sa Halvorsen i finanstalen.

Regjeringen brukte mindre enn handlingsregelen før økonomikrisen rammet verden. Men i krisetider er det riktig å bruke mer, sa Halvorsen.

— Krisen er ikke over. Vi har bestått prøvene så langt, men det er utfordringer som venter. Budsjettet er tilpasset de utfordringene vi står overfor, sa Halvorsen.

Finansministeren minnet i sin tale om at fjorårets budsjett måtte endres i siste liten, ettersom finanskrisen slo til for fullt bare kort tid før budsjettforslaget ble lagt fram.

— Etter en kraftig nedgang har utviklingen i 2009 vært bedre. Arbeidsløsheten har holdt seg stabil på vel 3 prosent. Vi gjør det vi kan for å hindre at ledigheten øker for mye, sa Halvorsen. (©NTB)