KRISTIANSAND: — Jeg er ikke overrasket, sier Alice Norberg Poulsen (18).

Etter helgas russetreff i Kongeparken etterforsker politiet i Stavanger fire voldtekter. Til sammen seks russ er etterlyst for voldtektene. Russejentene på Vågsbygd videregående skole var ikke selv i Kongeparken, men er ikke overrasket over at slikt skjer.

— Det er helt sykt at noen kan gjøre sånt. Men i russetida er mange fulle folk sammen. Da kan slike ting skje, sier Christiane Schaldemose (19).

— Jeg tror mange ser på russetiden som en veldig frihet. Når de så drikker mye alkohol, føler de kanskje at de kan gjøre ting de ellers ikke ville gjort, mener Malene Gangså Tørresen (19).

Drar til i russetiden

EDRU OG SAMMEN: Russejentene mener det er viktig å passe på hverandre og ikke drikke for mye i russetida. Fra v. Eline Holvik, Christiane Schaldermose, Malene Gangså Tørresen, Margrethe Larsen, Alice Norberg Poulsen og Maria Bråtveit Holvik. Foto: Tore André Baardsen

— Så tar mange yoro litt ut, mener Margrethe Larsen (18).- Yoro?

— "You're only russ once", forklarer Schaldemose om uttrykket som på norsk blir "Du er russ bare én gang".

Hun utdyper:

— Det innebærer at du virkelig må dra til mens du kan. Mange har skrevet det bak på russedrakten sin. I min klasse var det flere som tok alle knutene med en gang.

Selv har ikke jentegjengen opplevd noe ubehagelig i russetiden. De snakker om stille og rolig russedåp med koselig grilling og flere arrangementer på skolen.

— Vi er ikke så mange på skolen, og vi er flinke til å gjøre ting sammen. Det blir litt mer koselig da, mener Schaldermose.

Voldtektsalarm

Da Fædrelandsvennen var på besøk, serverte skolen pølser i brød til russen, slik at de kunne styrke seg litt etter Kongeparken. Hendelsene i helga har fått jentene til å tenke mer på voldtektsfaren i russetida.

— Jeg går alltid alene, jeg tenker ikke så mye over at det er farlig. Men når slike ting som dette skjer, tenker jeg mer på det. Det er sikkert lurt å samle seg mer, og ikke gå alene, mener Schaldermose.

I tillegg mener jentene det er lurt å ha voldtektsalarm og pepperspray med seg, selv om ingen av dem har det.

— Jeg går på kickboksing. Jeg tenker det er viktig å kunne selvforsvarsteknikker. Og ha venner som er edru. Eller være edru selv, så klart, sier Larsen.

— Det er viktig å passe på hverandre, sier Eline Holvik (18).

Skremt av voldtektsforsøk

Russepresident i Agder og på KKG, Simon Gramvik, fikk høre om voldtektene først da han kom hjem fra Kongeparken.

— Jeg synes det er kjempedumt at dette skjedde i Kongeparken. Det skal være noe positivt å være russ. For disse jentene blir hele russefeiringen ødelagt. Fire voldtekter er ganske mye, spesielt når sikkerheten er så sterk, sier Gramvik.

Russen i Agder fikk en brutal start på russefeiringen. Under det første russepass-arrangementet i fjor ble ei jente forsøkt voldtatt.

— Da satte en støkk i oss. Det var i underkant av 1000 russ på kickoffet, og at noe sånt kunne skje der, skremte mange. Siden har vi gjort mye for å hindre at noe sånt skal skje igjen. Vi kjøpte inn voldtektsalarmer som jentene kunne kjøpe billig. Det var det mange som gjorde. Vi har hatt plakater på skolen for å advare mot utfrivillig sex. I tillegg oppfordrer vi folk til passe ekstra godt på hverandre, sier Gramvik.

I tillegg advarer han folk mot å drikke for mye. Onsdag skal russen på KKG møtes til tequila-cup.

— Vi leier ikke inn egne vakter. Men vi vet at mange kommer til å holde seg edru, og vil be dem passe ekstra godt på. Det er mulig vi ber om hjelp fra noen av foreldrene også, sier Gramvik.