Han etterlyste den erfarne legen som bød på seg selv i møtet med pasienten. Legen som ikke bare var faglig dyktig, men også et menneske som evnet å snakke med pasienten om årets fiske eller en god bok. En lege som forstår at livet handler om mer enn sykdom og helse.

Skal kunne tvinges til å jobbe

Denne legen finnes fortsatt mange steder i landet vårt, men har kommet under press fra en økende forventning om effektivitet på fastlegekontorer og i sykehus. Presset har ikke blitt mindre etter at årets tariffoppgjør mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Legeforeningen har endt i brudd tidligere i sommer. Spekter vil at dagens sykehusleger skal kunne tvinges til å jobbe der det passer arbeidsgiver best — altså at legene kan måtte jobbe inn tiden de bruker til ferie, utdanningspermisjon og foreldrepermisjon gjennom å jobbe mer vakt resten av året.

Les også :

Leger jobber mye, det har vi alltid gjort. Arbeidsinnsatsen som nedlegges er nødvendig for å få sykehusdriften til å gå rundt — også helger, jul og fellesferie. De fleste av oss synes det vi gjør er meningsfylt og vi ønsker å yte det beste for våre pasienter, derfor har vi gått med på de videste unntakene fra arbeidsmiljøloven man finner i norsk arbeidsliv. Men som andre er leger bare vanlige mennesker med liv som skal leves utenfor sykehus.

Ivareta hele pasienten

Gode leger blir bedre mennesker i møtet med andre. Vi lader batterier og evner å se pasienten som mer enn bare sykdom, og får forutsetninger for å forstå hvordan menneskers liv kan ha konsekvenser for deres sykdom og helse - altså kan vi i større grad ivareta hele pasienten, også utenfor sykehuset. En lege som har vært på jobb 60 timer i uken i flere uker i strekk blir utslitt. Det vet jeg, fordi jeg i mange av årets uker jobber 60 timer i uken og jeg erfarer selv hvordan dette sliter på både meg og familien. Hvilken dyktig lege vil jobbe i norske sykehus om det de tilbyr er arbeidstidsordninger som gjør oss utslitte og utbrente?

Spekter ønsker at sykehusene skal spare penger på at leger skal kunne jobbe flere vakttunge uker enn vi gjør i dag. Det er godt dokumentert at faren for feil øker når legen blir sliten. Det er ikke uten grunn at vi sier at en sliten lege er en farlig lege! I år kjemper leger for å kunne møte våre pasienter uthvilte og med forutsetninger for å yte vårt beste både dag og natt - hele året rundt.