Selv om våren er sen i år, trenger ikke det hindre deg i å få det vårgrønt på kjøkkenet.
Borghild Fiskå
Oppdatert:
Fortsatt kan det gå dager og uker før alt er grønt. Det kan til og med hende at naturen hopper over våren og lander rett på forsommeren. Men da skal den vite at innendørs har det vært vårgrønt lenge. Vel bekomme!
Festertesuppe
Denne lager du sikkert når mange skal til bords. Er alle gjestene voksne, kan du vurdere champagne eller musserende vin. Er det familieselskap med barn, kan du enten gå for alkoholfri vin eller glemme hele gimmicken.
Du trenger til 10 porsjoner:
2 l god kyllingkraft
500 g frosne, grønne erter
2 1/2 dl kremfløte
1 ss smør
4 ss crème fraîche
en kvart flaske champagne eller musserende vin
finhakket vårløk eller purre
salt og pepper
evt. noen nyrensede reker på toppen
Kok kyllingkraften sammen med fløte og crème fraîche. Når suppen begynner å smake godt, legg i ertene og kok opp.
Kjør suppen jevn i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Passér den gjennom en sikt for å få den jevn og fin. Smak til med salt og pepper. Kok opp igjen og gi den en ny omgang i kjøkkenmaskin eller med stavmikser med smøret tilsatt i klumper.
Varm suppen nesten til kokepunktet. Hell i champagnen og servér straks i høye glass eller varme suppeskåler med en klatt crème fraîche på toppen. Dryss med finsnittet purre. Særlig for syns skyld vil noen rosa reker ovenpå kremen, kle suppen godt.
Servér gjerne med ristede baguetteskiver.
Urtemajones
Med denne i kjøleskapet er du klar for det meste; spekemat og rekefest. Grillsamvær og nypoteter som har fått steke seg møre og skrukkete i stekeovn. Alt vil sette pris på omgang med urtemajones.
Du trenger:
3 ss god majones
en knivsodd sennep
1 eggeplomme
2 håndfuller finhakket baby vannkarse eller andre små salatblader
3 ss finhakket bladpersille
bladene fra én estragonkvast, finhakket
5 basilikumblader, finhakket
5 mynteblader, finhakket
1/2-1 ts nypresset sitronsaft
Pisk majones og eggeplomme. Tilsett alle de andre ingrediensene og rør godt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Grønn salat med reker og ramsløk
Dette er en typisk årstidsbasert salat; ramsløk og hvite asparges er råvarer som opptrer i mai-juni. Men de kan erstattes resten av året av vårløk og grønne asparges.
Du trenger til 4 porsjoner:
1 bunt asparges
1 liten melon
10 små blader ramsløk
1 plommetomater
4 dl rensede reker
Hvite asparges må skrelles oppover mot den skjøre toppen. Brekk av den nederste, treete enden. Grønne asparges kan du bare brekke av de nederste centimetrene og koke som de er. Kok opp vann med salt og litt sukker. Legg i asparges-stenglene og kok dem nesten møre; hvite trenger 5-7 minutter, grønne 3-5 minutter.
Skjær melonkjøttet i terninger. Strimle ramsløkbladene og del tomatene i båter.
Anrett asparges, melombiter, ramsløk, reker og tomater på et vidt fat.