Fortsatt kan det gå dager og uker før alt er grønt. Det kan til og med hende at naturen hopper over våren og lander rett på forsommeren. Men da skal den vite at innendørs har det vært vårgrønt lenge. Vel bekomme!

Festertesuppe

Denne lager du sikkert når mange skal til bords. Er alle gjestene voksne, kan du vurdere champagne eller musserende vin. Er det familieselskap med barn, kan du enten gå for alkoholfri vin eller glemme hele gimmicken.

vignett_ny_god mat_borghild.jpg

Du trenger til 10 porsjoner:

2 l god kyllingkraft

500 g frosne, grønne erter

2 1/2 dl kremfløte

1 ss smør

4 ss crème fraîche

en kvart flaske champagne eller musserende vin

finhakket vårløk eller purre

salt og pepper

evt. noen nyrensede reker på toppen

Kok kyllingkraften sammen med fløte og crème fraîche. Når suppen begynner å smake godt, legg i ertene og kok opp.

Kjør suppen jevn i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Passér den gjennom en sikt for å få den jevn og fin. Smak til med salt og pepper. Kok opp igjen og gi den en ny omgang i kjøkkenmaskin eller med stavmikser med smøret tilsatt i klumper.

Varm suppen nesten til kokepunktet. Hell i champagnen og servér straks i høye glass eller varme suppeskåler med en klatt crème fraîche på toppen. Dryss med finsnittet purre. Særlig for syns skyld vil noen rosa reker ovenpå kremen, kle suppen godt.

Servér gjerne med ristede baguetteskiver.

Urtemajones

Med denne i kjøleskapet er du klar for det meste; spekemat og rekefest. Grillsamvær og nypoteter som har fått steke seg møre og skrukkete i stekeovn. Alt vil sette pris på omgang med urtemajones.

Kjekt å ha: Urtemajones kan hvile noen dager, og én uke i tilsluttet glass i kjøleskapet. Kjekt å ha uansett hva slags vårmat du serverer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Du trenger:

3 ss god majones

en knivsodd sennep

1 eggeplomme

2 håndfuller finhakket baby vannkarse eller andre små salatblader

3 ss finhakket bladpersille

bladene fra én estragonkvast, finhakket

5 basilikumblader, finhakket

5 mynteblader, finhakket

1/2-1 ts nypresset sitronsaft

Pisk majones og eggeplomme. Tilsett alle de andre ingrediensene og rør godt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Grønn salat med reker og ramsløk

Dette er en typisk årstidsbasert salat; ramsløk og hvite asparges er råvarer som opptrer i mai-juni. Men de kan erstattes resten av året av vårløk og grønne asparges.

Salat: Når ramsløken endelig har kommet gjennom, kan den feires med andre årstidsfavoritter i en salat. Foto: Jonas Haarr Friestad

Du trenger til 4 porsjoner:

1 bunt asparges

1 liten melon

10 små blader ramsløk

1 plommetomater

4 dl rensede reker

Hvite asparges må skrelles oppover mot den skjøre toppen. Brekk av den nederste, treete enden. Grønne asparges kan du bare brekke av de nederste centimetrene og koke som de er. Kok opp vann med salt og litt sukker. Legg i asparges-stenglene og kok dem nesten møre; hvite trenger 5-7 minutter, grønne 3-5 minutter.

Skjær melonkjøttet i terninger. Strimle ramsløkbladene og del tomatene i båter.

Anrett asparges, melombiter, ramsløk, reker og tomater på et vidt fat.

Topp med ramsløkblomster.