— Hva jeg liker med indisk mat? Sarita ser ut på den norske vinteren, sprudler og forteller om farger, lukter og smaker. Alt er så mye sterkere, sier hun mens hun leter etter fennikelfrø til å ha i chai-teen.

Sarita har vært i Dehli og laget mat for en ny tv-serie. Der ble hun så inspirert at hun inviterte oss til enkel lunsj hjemme på Hellemyr for å snakke om mat, helse og hvor lett det er å lage god mat. Hvor sunt og godt og mye hyggeligere det er.

vignett_ny_god mat_anne line.jpg

— Jeg blir overveldet av gjestfriheten hver gang. De inviterer fremmede hjem og deler gladelig et måltid. Det er mye latter og glede i en hverdag som er alt annet enn lett for veldig mange mennesker.Hun skreller løk etter løk med raske fingre, hakker chili, ingefær og hvitløk. Slenger alt opp i gryten med Dhal. En suppe som varmer, lover Sarita. Mens vi andre går med raggsokker, går hun barbeint i sandaler på kjøkkenet.

Krydrer livet

Kardemomme, kanelbark, fennikel, ingefær og nellikspiker knuses i morteren og sender ut en intens duft. Det er grunnlaget for chai, og gir en helt annen smak enn tepose chai. Omtrent som forskjellen mellom fersk pasta og spagetti a la capri på boks…

krydder i livet.JPG Foto: Torstein Øen

Sarita siler chai-teen og serverer den i glass. Smaken av varm melk med kardemomme gir en behagelig ro.— Krydder gjør noe med sansene våre, vet du. Jeg må ha chai minst to ganger om dagen, sier matgründeren som er overbevist om at et indisk måltid kan løfte oss ut av melankolien.

— Kjenn på denne krydderblandingen, lukter det ikke godt? Husk at det skal frese skikkelig når du legger det i panna. Og husk at karri ikke er et krydder. Karri betyr en blanding av mange kryddere.

Hun lager sin egen krydderblanding som står på kjøkkenbenken til daglig bruk og ramser opp spisskummen, koriander, frø fra stjerneanis, kanelbark, nellik, grønn og sort kardemomme, muskatnøtt, ingefær, pepper og laurbærblader som hun kjører i hurtigmikseren.

Blandingen lukter så sterkt og så eksotisk at når du lukker øynene, er det som å stå på et marked i Dehli eller Mumbai. Det er nesten så du hører alle bilene som tuter og ser den evige strømmen av mennesker i sterke farger passere.

Mateventyr

Det er i forbindelse med en tv-serie om matlaging, at Sarita var invitert til foreldrenes hjemland. Og sier hun lærte mye nytt, ikke minst om ayurvedisk mat. Ayurveda betyr ”læren om livet” og er den eldste kjente metoden for å oppnå balanse og harmoni gjennom det vi spiser og drikker.

— Jeg er opptatt av mat og helse og skjønner at ayurveda er et skattkammer av kunnskap. Vi vet jo at det vi spiser har stor innvirkning på kroppen og humøret, sier Sarita, som kaller seg halvveis vegeterianer fordi det hender hun spiser litt kylling. Bevisstheten om kosthold er allerede høyst til stede hos familien Sehjpal. Hun tipser om amla, som er indisk stikkelsbær og en kraftig antioksidant som de har brukt i årevis.

Fellesskap

sarita 10.jpg Foto: Torstein Øen

Hun lager mat hver dag, enten hjemme, i restauranten Mother India eller hos faren. Hver tredje uke flytter hun og familien hjem til faren som bor noen hus bortenfor. Etter at han ble enkemann, ble de tre barna enige om at han ikke skulle være alene.— Men det blir bare indisk tre dager i uka. Ungene mine Sonny og Pria foretrekker norsk mat, favoritten da de var små var fiskeboller i hvit saus med potetmos.

Selv lærte Sarita å lage mat av moren og resten av seg selv. Hun bruker aldri kokebok, matkunnskapen sitter i fingrene og i ganen. Det er det for lengst blitt suksess av. Men en gründer sitter ikke stille, og nye drømmer er på plass.

— Suksess? For meg handler det ikke om å tjene mest mulig penger, men at jeg kan skape en positiv forandring i noen andres liv. Suksess er når man føler at man er et verktøy i hendene på Gud.

Saritas ayurvediske, men enkle lunsj:

Dahl – suppe som varmer

300 gr gule eller røde linser

1 l vann

1 stor finhakket løk

4 fedd hvitløk finhakkes

fersk ingefær finhakkes

1 grønn chili finhakket (kan droppes)

1 tomat finhakket

2 ss salt

1 ss gurkemeie

1 ss hel spisskummen

1 ss garam masala

1 ts koriander pulver

1/2 ts cumin pulver

lime

fersk koriander

4 ss Ghee (klarert smør) eller olivenolje

dahl Foto: Torstein Øen

Linsene kokes møre, ha i 1 ss salt, 1ss gurkemeie, 1 ss olivenolje.

Varm 4 ss Ghee (fås i innvandrerbutikker) eller olje. Når oljen er god og varm has i spisskummen, viktig at oljen er varm slik at

frøene popper og ikke legger seg i bunnen.

Ha så i løk, hvitløk, ingefær, grønnchilli, litt fersk koriander, la løken bli gyllen, ha så i tomat, garam masala, cuminpulver, korianderpulver, litt

vann og surr godt sammen.

Ha i linsene, litt limejuice og fersk koriander på slutten.

Makai Palak — spinatstuing med mais

2 løk finhakket

5 fedd hvitløk finhakket

ingefær finhakket

1 boks hakkede tomater

4 ss lett rømme

1 ss garam masala

1/2 ts chilli pulver

50 gr mais i boks

4 ss ghee / oliven olje

1 ss salt

1 dl vann

1 pose frossen spinat (det beste er fersk spinat som da må blancheres først)

makai palak Foto: Torstein Øen

Stek løken myk, ha i hvitløk, ingefær, og når dette er blitt brunt, ha i en boks hakkede tomater sammen med garam masala, chilipulver og rømme. Dette skal stekes til oljen har skilt seg (et sikkert tegn på at alt er godt blandet sammen).

Bland i spinat og maiskorn, vann. La dette koke sammen i 15 min på svak varme.

Ønsker du ”luksusvarianten”, så ha i 5 ss fløte.

Jeg liker å ha 1 ss limesaft helt på slutten.