SV avgjør trolig ultralydsaken

Oslo (NTB): SV sier ja til tidlig ultralydundersøkelse for alle og avgjør trolig saken. Fra før er det kjent at Ap er for og Sp imot tidlig ultralyd til den som ønsker det.

— Når man er gravid, er man utrolig opptatt av egen kropp og av barnets helse. Da er en tidlig ultralyd et veldig forståelig ønske, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til VG.

SVs landsstyre skal behandle saken i løpet av et par uker, men ledelsen har altså allerede bestemt seg for å velge Arbeiderpartiets side i saken, nemlig å la alle som vil, få tidlig ultralyd mellom 11. og 13. svangerskapsuke.

Onsdag bestemte Senterpartiets stortingsgruppe seg for å gå imot forslaget om at alle gravide skal tilbys ultralyd i uke tolv. Men kampen mot regjeringspartnernes standpunkt er antakelig tapt.

Alle kvinner over 38 år får i dag tilbud om tidlig ultralyd. I tillegg betaler 50 prosent av alle gravide for en slik undersøkelse av egen lomme ved private klinikker.

— Muligheten finnes og mange benytter seg av den. Kvinner bør få informasjon uavhengig av hvor de bor og om de har råd til det, sier kvinnepolitisk talsperson Gina Barstad i SV til avisa. (©NTB)