Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Anna-Marie Berg, krever 4,4 millioner i erstatning. Farens advokat, Odd Holck-Steen, sa 1,2 millioner er riktig sum. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: Kravene ble lagt fram for Kristiansand tingrett fredag, og omfatter mènerstatning, erstatning for tapt inntekt og fremtidig tapte inntekter, refusjon av utgifter og en oppreisningserstatning begrenset oppad til 400.000 kroner.

I Kristiansand tingrett ble faren, som bor i en bygd på Sørlandet, dømt til ubetinget fengsel i to år og tre måneder for tre tilfeller av seksuell omgang med datteren da hun var i alderen fra 29 til 34 år.

Overgrepene fra avdøde bestefar og fra farens side før 2003, er strafferettslig foreldet, men var straffeskjerpende for tingretten da de siste overgrepen ble pådømt.

Den domfelte har anket saken til lagmannsretten.

Erkjente erstatningsansvar

I Kristiansand tingrett møttes far og datter igjen fredag. Da var det størrelsen på erstatningen som var tema. Ifølge advokat Odd Holck-Steen erkjenner faren erstatningsansvar, men ikke på den størrelsen datteren krever.

Den fornærmede kvinnens bistandsadvokat, Anna-Marie Berg, krever 4,4 millioner i erstatning. Farens advokat, Odd Holck-Steen, sa 1,2 millioner er riktig sum. Foto: Hallgeir Oftedal

Advokat Steen antydet 1,2 millioner som en passende sum. Det ble blankt avvist av datterens bistandsadvokat, Anna-Marie Berg. Kvinnen, som nå er i slutten av 30-årene, fikk en solid høyskoleutdannelse. Advokat Berg mente at kvinnen kunne blitt leder av sin avdeling, med en solid lønn, dersom hun ikke hadde forsvunnet ut av arbeidslivet i 2007 som følge av overgrepene.

— Det blir nok vanskelig å komme tilbake til jobb igjen. Jeg har gjort forsøk på det, men det gikk ikke, sa den overgrepsutsatte kvinnen i Kristiansand tingrett fredag.

Lavmælt, med knyttede hender, fortalte hun retten at hun hadde mer enn nok med å overleve hverdagen.

— Jeg har ikke fysisk kapasitet til mer enn å gå til behandling flere dager i uka, fortalte kvinnen.

Ødeleggende

— Hva førte overgrepene til for deg?

Kvinnen tenkte seg lenge om i vitneboksen før hun festet blikket mot dommeren.

— Livet ble mer og mer ødeleggende for hvert overgrep som skjedde, tenker jeg.... - Tror du det blir lettere nå når rettssaken er unnagjort? Spørsmålet kom fra tingrettsdommer Thom Arne Hellerslia.

— Det er så mye som er ødelagt. Jeg tror ikke at en unnagjort rettssak vil hjelpe så mye.

Advokat Anna-Marie Berg, kvinnens bistandsadvokat, fnyste av forsvarerens antydning om 1,2 millioner i erstatning, som også kunne være et forlikstilbud.

Staten betaler

Advokat Holck-Steen minnet retten om at hans klient kun har trygd og en beskjeden nettoformue. Han understreket i retten at erstatningen bare skal basere seg på de forhold faren er straffedømt for, ikke de som er foreldet.

Han ba retten vurdere om datterens invaliditetsprosent var riktig, og om hun virkelig har hatt eller vil få så store økonomiske tap som bistandsadvokaten hadde beregnet seg fram til.

— Det hele blir et skjønn, sa Holck-Steen.

Dersom retten gir kvinnen erstatning, vil staten gjennom voldsoffererstatningen dekke opp mot 1,4 millioner dersom faren ikke er i stand til å betale. Dersom staten trer inn, blir det krevd regress.